Category DOM inicijativi

Лидерката на ДОМ и пратеничка Maja Морачанин – Комисија за транспорт, врски и екологија

komisija

Лидерката на ДОМ и пратеничка Маја Морачанин на Комисија за транспорт, врски и екологија, предложи точката која се однесува на Предлог-закон за регулирање на статус на бесправно изградени објекти да се тргне од дневен ред, што беше поддржано од страна…

Зелената Агенда за Западен балкан, одржана на регионалниот самит во Софија

greendeal

Зелената партија ДОМ, ја поздравува одлуката за прифаќање на Акцискиот четиригодишен план за заеднички регионален пазар како и декларација за Зелена агенда на Западен Балкан, донесени на неодамнешниот регионален лидерски  Самит  на Западен Балкан одржан на 10-ти Ноември 2020 во…

ДОМ: Законот за урбано зеленило го помина првото читање

Znameto na DOM

„Со оглед на загаденоста на воздухот во земјава, Законот за урбано зеленило треба да се донесе што поскоро, за да можат локалните власти да почнат да го применуваат. Екологијата беше главна тема на последните локални избори, а граѓаните масовно ги…

ДОМ иницира заедничка борба на зелените партии против загадувањето од рудниците

egp lile

На годишното собрание на Европските зелени што се одржува од 24 – 26 ноември во Карлштад, Шведска, учествува и делегација од ДОМ , во состав: пратеничките Лилјана Поповска и Маја Морачанин,како и советниците од Градот Скопје и општина Ѓорче Петров…

ДОМ: Подготвен е законот за забрана на цијаниди и сулфурна киселина во рудниците

pres 18.12.2017 1

Измената и дополната на Законот за минерални суровини се предлага заради долгорочна заштита на животната средина и здравјето на населението кое живее во близина на рудници кои работат со технологии што користат опасни супстанци. Со оглед на димензиите на нашата…

ДОМ бара ревизија на концесиите за рудниците Казандол и Иловица

za kazandol 2

ДОМ е против отворање цела дузина рудници во Македонија – од Петрошница во Старо Нагоричане, преку Плавица во Пробиштип, па во Кочани, Струмица, Делчево, се до Казандол во Валандово. Тоа е неодговорно кон граѓаните и нивното здравје, зашто сите тие…

ДОМ предлага Закон за урбано зеленило за зелена европска Македонија

green nature wallpapers hd

Демократската  Обнова на Македонија во Собранието на Република Македонија на 26 февруари 2014 година го поднесе предлог законот за зеленило. Со овој закон, ДОМ иницира институционална заштита на зеленилото , преку кој ќе се воведе целосен систем за планирање, проектирање,…

Зошто ДОМ се залага за една изборна единица, отворени листи и 50% жени на изборните листи?

maja toni dom

Застапеност од 50% на жените на изборните листи Форумот на жени на ДОМ на 8ми Март оваа година започна кампања за измена на Изборниот законик со цел 50% жени на избирачките листи. Овој принцип ќе доведе до унапредување на родовата…