Колумни

Дигитална писменост – Колумна на Олгица Вељковиќ, претседателка на Комисија за образование на ДОМ
Дигитална писменост – Колумна на Олгица Вељковиќ, претседателка на Комисија за образование на ДОМ

Образовниот систем е најсложениот социјален систем, што ја прави примената на дигиталната технологија уште покомплексна. Дигиталната писменост веќе не е…

Повеќе…
ИМА ЛИ ИДНИНА ЗА НАШАТА ПЛАНЕТА?
ИМА ЛИ ИДНИНА ЗА НАШАТА ПЛАНЕТА?

Во последно време се почесто се зборува за алармантната еколошка состојба во која се наоѓа нашава планета. Се почести се…

Повеќе…
Плочата на градот – колумна на Бојан Петровски претседател на МОДОМ
Плочата на градот – колумна на Бојан Петровски претседател на МОДОМ

Градот убав пак ќе никне. Скопјани се горди на овие стихови, ги потпевнувавме како деца, ги користиме како возрасни. Главниот…

Повеќе…
Колумна на М-р Елисавета Марковиќ, член на Централниот одбор на ДОМ: 365 ДЕНА, 16 ДЕНА АКТИВИЗАМ
Колумна на М-р Елисавета Марковиќ, член на Централниот одбор на ДОМ: 365 ДЕНА, 16 ДЕНА АКТИВИЗАМ

Во периодот од 25-ти ноември до 10-декември на меѓународно ниво се одвива кампањата „16 Дена Активизам – Обои го светот…

Повеќе…
ЕНЕРГЕТСКА ТРАНЗИЦИЈА, ЛУКСУЗ ИЛИ ПОТРЕБА – Колумна на Елисавета Марковиќ, член на Централниот одбор на ДОМ
ЕНЕРГЕТСКА ТРАНЗИЦИЈА, ЛУКСУЗ ИЛИ ПОТРЕБА – Колумна на Елисавета Марковиќ, член на Централниот одбор на ДОМ

Загрижувачка и повеќе од алармантна е сосотојбата со водосотојот на езерата и реките во нашата држава. Сведоци сме на интензивното…

Повеќе…
Колумна на Елисавета Марковиќ – член на Централниот одбор на ДОМ
Колумна на Елисавета Марковиќ – член на Централниот одбор на ДОМ

Значењето на Етичкиот кодекс на архивистите Апстракт Целта на статијата е во кратки црти да направи осврт за важноста на…

Повеќе…