Category Forum na zeni

СВЕТСКИ ДЕН НА СОЦИЈАЛНАТА ПРАВДА

Светски ден на социјалната правда

20 ти Февруари е меѓународен ден, посветен на признавањето за потребата од социјална правда или Ден на еднаквост на социјална правда, недискриминација, еднаквост на човековите права и можности. Со впишувањето  на овој датум, како ден на социјалната правда и еднаквост…

ДОМ: Хуманитарна акција на Форумот на жени на ДОМ за помош на текстилните работнички

178862930 928040031095452 8493967159304499410 n

Форумот на жени на ДОМ, по повод првомајските и велигденските празници организираше хуманитарна акција за помош на текстилните работнички кои беа најтешко погодени од корона кризата. Пакетите со основни прехранбени продукти и средства за хигиена ги предадовме на граѓанското здружение…

Трибина на тема: “Менструална правда во македонското општество”

menstrialna pravda

Денес 10.03.2021г. во организација на Форумот на жени на ДОМ се одржа онлајн трибина на тема “Менструална правда во македонското општество”. На трибината беа претставени релевантни истражувања за менструалните предрасуди и менструалната стигма, со посебен фокус на менструална правда во…

Учество на Форумот на жени на ДОМ на меѓународна Конференција „Насилство врз жените во политиката“

fnaz

Под наслов НАСИСЛСТВО ВРЗ ЖЕНИТЕ ВО ПОЛИТИКАТА во организација на Женската Политичка Мрежа, UNDP и Собранието на Црна Гора, на 5-ти Март, 2021 г се одржа меѓународна онлајн конференција, на која свое учество имаа претставничките од Форумот на жени на…

Стоп на насилство врз жените

Stop za nasilstvoto nad zenite

На симболичен начин, со портокалов цвет во рака, партијата ДОМ испраќа јасни пораки – СТОП за насилството врз жените и семејното насилство! Животот без насилство е основно човеково право и слобода, вклучувајќи го и родово базираното насилство. Да бидеме дел…

Подади рака, Направи разлика

podadi raka

Во периодот на кампањата “Orange the World’’, во рамките на своите активности, Форумот на жени на ДОМ со скромно внимание направи мала разлика за подобрување на условите за домување на штитениците во СОС Детското Село. Големо задоволство, привилегија но и…

Форумот на жени на ДОМ се вклучи во крводарителска акција

крводарителска акција

Форумот на жени на ДОМ се вклучи во крводарителската акција организирана од Домот на хуманитарни организации Даре Џамбаз во Скопје. Во овие тешки времиња на Ковид-19 пандемија, дарувајќи крв придонесуваме во спасување човечки животи. Ги повикуваме граѓаните да се приклучат…

Поддршка на активностите во рамки на Текстилијада 4 во организација на невладината Гласен Текстилец

gteks

Денес заедно со Форумот на жени на ДОМ имавме прекрасна можност да присуствуваме и дадеме поддршка на активностите во рамки на Текстилијада 4 во организација на невладината Гласен Текстилец. Токму Гласен Текстилец е еден од најголемите борци за правата на…