Колумни

д-р Емил Крстески, член на Извршен одбор на ДОМ: Државниот архив – столб на националниот идентитет

Развојниот пат на архивската дејност во Македонија е во непосредна врска со историјата на Македонија и македонскиот народ.

Зачетоците на архивска дејност на почвата на Македонија може да се бараат уште за време на античкото кралство Македонија, кога таа граѓа била чувана во познатиот Александриски архив. Во денешно време, со својата современа организираност и програмска ориентација, Државниот архив претставува мошне значајна историско-научна и културна институција, која што е една од главните столбови на нашиот национален идентитет, што ги чува и заштитува архивските документи и материјали и претставува ризница на колективната меморија и на националните вредности на македонскиот народ, најмногу поради тоа што го поврзува минатото со денешнината и создава основа и траен белег за нашата национална свест.

Државниот архив на Република Северна Македонија денес претставува  современа архивска институција, со статус на управна организација, која врз научно-стручна основа врши инспекциски и експертски надзор врз работата на имателите и од нив го прима, го заштитува, го средува и обработува, го публикува и го дава на користење архивскиот материјал.

emil skrsteski arhiv1

Повеќе...

Колумна на Д-р Христина Оџаклиеска, член на Извршен одбор на ДОМ

Економските активности ги создал човекот за задоволување на сопствените потреби. Помеѓу економските активности и природата постои тесна врска, првенствено заради зависноста од природни ресурси. Од тука, економските претпријатија ги набљудуваме како отворен систем во кој постои проток на ресурси. На влезот во системот ресурсите влегуваат како примарна или секундарна влезна суровина, а излегуваат во форма на производ и отпад. Отпадот се враќа назад во природата, исто како и производот, по завршувањето на неговата употреблива вредност.

hristina

Повеќе...

Ден на животната средина, колумна на Слаѓана Стаменкова, претседателка на Комисијата за екологија на ДОМ

Од 28 мај до 05 јуни се одбележуваат денови на животната средина. Светскиот ден на животната средина што го одбележуваме на 5 јуни е под мотото - ВРЕМЕ Е ЗА ПРИРОДАТА.

сладјана.jpg

Повеќе...

Колумна на Бојан Петровски, Претседател на МОДОМ: Колективна свест

Прв училишен ден, прво одделение, наставничката го поздравува класот преполн со идни интелектуалци, многу мали, ама наредна генерација која ќе биде темел и движечка сила во општеството. Ги поздравува и се претставува, им објаснува зошто секој еден од нив е одговорен за своето другарче, им објаснува кои се правилата на класот, им објаснува дека тимскиот дух е најважен. Наставничката им објаснува на многу „пластичен“ јазик, лесно разбирлив за мали дечиња, но дечињата по некое време развиваат колективен тимски дух и почнуваат да се групираат и на несвесен начин го ставаат своето одделение пред се, ги почитуваат правилата за сите од одделението ја добијат наградата, наградата е мала, уште еден час меѓусебно дружење.Бојан-Петровски.jpg

 

Повеќе...

Светлана Станојковска, советничка од ДОМ во Пробиштип: Со здрава исхрана до добро здравје

Со ширењето на коронавирусот во светот и кај нас, луѓето остануваат дома со недоволна физичка активност и лоши прехрамбени навики што преставува и ризик за здравјето.

Во ова време на пандемија особено е важно да конзумираме здрава храна за да го зајакнеме нашиот имунитет.

93998050 2707937629422682 8665945024829063168 n

Повеќе...

Колумна на Елисавета Марковиќ: Циркуларната економија, предизвик или решение

Како дополнителна мерка во вондредните услови предизвикани од корона вирусот, имавме неполн тридневен полициски час. После завршувањето на викенд полицискиот час, во градот наш убав, на виделина исплива сиот отпад од нашето живеење во овие 60-тина часови. Преполни контејнери и расфрлан смет, кеси со ѓубре по улици, тротоари и тревници, нови диви депонии, а старите дополнети со по уште некој ред. Социјалните мрежи и медиумите, беа полни со коментари, прилози и прашања, како е можно за време на домашен карантин и изолација да има толкав обем на отпад, а при тоа комуналните служби да останат без дозвола за движење за време на полицискиот час? Но да признаеме, отпадот е горка тема која долг период не мачи, револтира и фрустрира.

0 02 0a 283711fec93d2a160e5cea75ffc79468930d8c0ae15859a0bfd52d2942349413 5610a626

Повеќе...

Колумна на Елисавета Марковиќ: Наметнати промени, корективно однесување

Изминатата 2019 година, меѓу останатото ќе ја паметиме и како година во која интензивно и гласно се говореше за превземање итни мерки и акција за намалување на климатските промени, глобалното затоплување, високата загаденост на воздухот и секако, штетното влијание врз животната средина и здравјето на луѓето. Во текот на годината, беа организирани голем број трибини, панел дискусии, конгреси, средби на светски лидери, активисти, економски експерти и научници со цел да се најде одговор на предизвикот за заштита на животната средина и превземање акција за намалување на штетното влијание од климатските промени.

0 02 0a 283711fec93d2a160e5cea75ffc79468930d8c0ae15859a0bfd52d2942349413 5610a626

Повеќе...

Колумна на Бојан Петровски, Претседател на МОДОМ: Земјата се реновира

Некаде при средината на декември во Кина се појавува вирус со кој се заразуваат преку 300 луѓе за рекорден период од неколку дена. Си велевме, па далеку е Кина, нема да стигне до тука. На почетокот на Јануари повторно светските медиуми известуваат дека се работи за сериозен вирус кој веќе во градот Вухан ги носи и првите жртви, повторно си рековме, ајде грип е се очекува повозрасни луѓе да бидат починати. Во моментов е Април, втор месец од кога е пријавен првиот случај на заболен од ковид 19 во нашата земја. Билансот е преку 550 заболени. Европа трпи невидена и здравствена и економска штета. На светско ниво повеќе од милион луѓе заболени и илјадници починати, има и многумина што оздравеа. Додека светот брои минуси во економијата пролетта во полн замав пристига.

Бојан Петровски

Повеќе...

"Јавна соба" - Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

Колку од нашите информации се јавни? Што се случува со сите фотографии и видеа кои ги праќаме на партнерите, пријателите, на социјалните мрежи и апликации? Дали сме безбедни во цел тој интернет свет. Сигурно сите се преиспитуваат за јавното споделување на приватни информации, што после скандалот со „Јавна соба“

Bojan Pertrovski

Повеќе...

Колумна Бојан Петровски, Претседател на МОДОМ - ЗА МЛАДИТЕ СЕ РАБОТИ

Деновиве повторно стануваат актуелни некои статистички податоци, токму во период кога наближуваме до омилениот македонски „спорт“ - избори, па почнуваме да правиме најразлични игри со бројки и проценти. Мене лично ме загрижуваат некои податоци што се изнесуваат во јавноста, а се поврзани со младите лица кај нас. Имено, деновиве Светска банка повторно алармира со Извештај за „Миграцијата и одливот на мозоци во Европа и Централна Азија“, во кој се вели дека речиси една четвртина од населението веќе ја напуштиле нашата земја. Според ова, приближно 500.000 лица си заминале од државата, а тоа се претежно млади образовани, обучени и квалификувани кадри, кои своето знаење ќе го имплементираат во други развиени земји.

Bojan UK

 

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl