МОДОМ потсетува на катастрофата од Фукушима

МОДОМ се придружува кон одбележување на 5-годишнината од нуклеарната катастрофа во Фукушима, преку повик до Европа за поголемо инвестирање во зелената енегија наместо во градење на нуклеарни централи. Федерацијата на млади европски зелени  преку СООПШТЕНИЕ заедно со уште 13 свои организации членки, меѓу кои и МОДОМ, ја изразија својата загриженост околу моменталната состојба во Фукушима и можните последици во иднина.

Зелените ги повикуваат сите граѓани, движења и целокупното граѓанското општество, но пред се политичарите, да преземат сериозни чекори и силно застанат против деструктивните стратегии на технократите, индустријата,партиите и политичарите и да одбијат слугување на нуклеарното лоби.

МОДОМ како дел од оваа меѓународна мрежа посочува на недоволната информираност и ниската свест за последиците од градењето на вакви централи, наспроти неинформираноста за бенефитите од инвестирање во зелена енергија.

Кликнете овде за целото соопштение.