СРЕДБА НА МАЈА МОРАЧАНИН СО ЕВРОАМБАСАДОРОТ ДЕЈВИД ГИР

Координаторката на Интерпартиската парламентарна група за унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето, Маја Морачанин, оствари средба со евроамбасадорот Н.Е. Дејвид Гир.

Тој истакна дека почитувањето на човековите права и слободи, вклучително и правата на ЛГБТИ луѓето се фундаментална европска вредност.

Евроамбасадорот Гир го поздрави усвојувањето на Законот за спречување и заштита од дискриминација и формирањето на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, како и усвојувањето на Законот за спречување и заштита од насилство врз жените и семејно насилство.

Пратеничката Маја Морачанин го информираше евроамбасадорот за работата на Групата во изминатиот период и за следните планирани активности.

Н.Е. Дејвид Гир упати честитки за повторното формирање и досегашната работа на ИППГ за правата на ЛГБТИ луѓето.

На средбата беше договорена понатамошна заедничка соработка со цел унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето.