Директорот на Државниот архив д-р Емил Крстески на состанок на националните архиви на ЕУ

Во рамките на 40 средба на Бордот на директори на европските национални архиви на Европската унија, што се одржува во Хелсинки, учествува и д-р Емил Крстески, директор на Државниот архив на Република Северна Македонија, како земја набљудувач.

На дводневниот состанок во Хелсинки, глана тема се: искуствата на националните архиви на земјите-членки на Европската унија во однос на дигитализацијата, значењето на технолошкиот развој за напредокот на архивистиката, како и потребата од поголема транспарентност и отвореност на архивите за непречен пристап на домашни и странски истражувачи. Беше нагласено, исто така, и неопходноста од потесна соработка на националните архиви со државните институции, пред се, со Владите, Парламентите и локалните власти.

Директорот на Државниот архив е единствен претставник од земја која не е членка на Европската унија, што е привилегирана можност да се учествува на ваков собир и да се изнесат нашите размислувања и планови во однос на овие теми и прашања. Инаку, ваквите средби на Бордот на директори на националните архиви на ЕУ, на кои учествуваат и претставници на Европската комисија, се одржуваат двапати годишно, а домаќин е земјата претседавач со ЕУ.