Поповска за борбите за Зелените идеи во Македонија

Пратеничката и претседателка на партијата ДОМ, Лилјана Поповска, вели дека тие се „виновни“ што е намалено загадувањето, а, пак, во иста насока биле и сегашните борби што ги воделе против отворање рудници.

„Секогаш сме реагирале, не постои значително место во Скопје на кое не сме реагирале при сеча на дрвја. Но, тука стојат големите мечки, заедно со големата урбана мафија. При секое реагирање имавме страшни притисоци, закани, редица напади, но и најави за тужби. Ние секогаш се темелиме на факти и докази, па ако сака некој да тужи, нека го направи тоа, но гарантирам дека ќе изгуби“, вели Лилјана Поповска. https://www.youtube.com/embed/8T2H_0eAnAw?wmode=transparent

Претседателката на ДОМ вели дека моќта го променила односот на ВМРО-ДПМНЕ кон коалициските партии. Таа потсети и на нивното самостојно излегување на локалните избори во 2014 година, одлука која била изгласана на конгресот на партијата, а требала да биде најава за ВМРО-ДПМНЕ дека ДОМ излегува од коалицијата.

„На почетокот, кога влеговме во коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ, имавме договорени програмски платформи кои се реализираа. Редица закони за животната средина беа усвоени и реализирани. Во текот на едни преговори беше избришана од план нуклеарната централа која требаше да се гради, беше намален данокот за туризмот од 18 на 5 посто. Со текот на времето, како што раснеше моќта на големата партија, а на изборите се добиваа се поголеми делови од моќта, така очигледно нешто се менуваше во односот кон партнерите и односот кон граѓаните“, додава Поповска.

Според претседателката Поповска, ДОМ биле казнети што излегле од коалицијата, а бомбите на СДСМ откриле на кој начин функионирала сегашната најголема опозициска партија, ВМРО-ДПМНЕ.

„Бомбите открија дека се функционирало од горе па надоле, и тоа беше поразително. Во такви ситуации размислуваш каков чекор да направиш. Бидејќи немавме удел ниту во ‘местење’ избори, ниту во злоупотреба на закони во која било смисла, ние моравме да се дистанцираме“, вели Поповска.

На прашањето дали ДОМ сега се плаши од ВМРО-ДПМНЕ, Поповска одговори со контра-прашање „Зошто да се плашам?“, потенцирајќи дека ако постоело такво чувство, тие сè уште ќе биле во коалиција.

„СДСМ ни понудија да настапиме заеднички, иако ние се подготвувавме за самостоен настап. Но, откако ни укажаа дека можеме да ги поделиме гласовите, сметавме дека треба сите заедно, независно од етничка, верска и идеолошка припадност, да застанеме во тој фронт. Бевме доследни во таа борба иако во меѓувреме многу наши луѓе останаа без работа, некои завршија во затвор, некои добија кривични пријави, други беа уценувани, малтретирани до тој степен што внук на наш член не беше запишан во градинка затоа што неговиот чичко останал лојален на ДОМ“, вели Лилјана Поповска.

Според неа, методите на ВМРО-ДПМНЕ се неприфатливи и никој не треба да ги прави. Во однос на унапредувањето на ЛГБТ правата, Поповска вели дека ДОМ како партија на зелените секогаш го поддржувала овој чекор и дека тоа така ќе остане.

Кристијан Ландов

(преземено од Makfax)