ДОМ: Осуда на полициската бруталност врз студентите

ДОМ најостро ја осудува бруталност на припадниците на Единицата за брзо распоредување (ЕБР) кое го примени вчера вечер врз студентите по завршувањето на нелегитимните избори за претседател на Студентскиот парламент на Универзитетот Св. Кирил и Методиј. МВР вчера зазеде страна и дејствуваше како политичка групација а не како државна институција.

ДОМ бара професионално испитување на случајот и утврдување на фактичката состојба,пошто одговорност треба да поднесат одговорните лица од МВР и самиот министер.

Недозволиво е, да се применува сила и тортура врз лица кои се борат за почитувањето на демократијата, а уште помалку врз студентската младина која застана во одбрана на правата на студентите и се обиде да спречи грабеж и фалсификување на студенстските избори.