СОЛАРНИ ЌЕРАМИДИ ЗА ЕКОЛОШКИ И ПОЕВТИН ДОМ

Соларни ќерамиди се најновиот изум, кој може значително да помогне во зачувување на енергијата и намалување на сметките за електрична енергија.

Со оглед на напредокот на ова поле, се повеќе е извесно дека соларната енергија е таа, која што ќе помогне во затоплување на домот без зголемување на трошоците во домашниот буџет.

Во минатото, системите базирани на сончева енергија беа премногу скапи за обичниот потрошувач. Но, новите начини на производство го прават овој систем достапен до широките маси.

Начинот на кој работат овие фотоволтаични ќерамиди е функционален, но и естетски подобар од нивните ,,класични,,претходници.  Секое парче е изработено од глина, со вграден систем за фотоволтаично напојување, обложен со плексиглас покривка за отпорност на сите временски околности. Преку овој иновативен систем, се создава електрична енергија, притоа плексигласот дозволува во домот да влезе 90% природна сончева светлина.

Веруваме дека ваквиот иновативен метод на енергетско и  ефикасно покривање на кровот, ќе ги инспирира и архитектите да ги вградат овие карактеристики во идните проекти за домовите на иднината, осончани и енергетски независни.

Линк кон оригиналниот текст:

http://www.architecturendesign.net/generate-cheap-green-electricity-from-sunlight-with-solar-roof-tiles/

 Александар Ивановски