ДОМ бара итни мерки за да не дишеме отров!

ДОМ повторно бара Владата да прогласи ВОНРЕДНА СОСТОЈБА СО ЗАГАДУВАЊЕТО од утре до крајот на февруари!

 Бараме ИТНИ МЕРКИ ВО ГРАДОВИТЕ, ЗА ДА НЕ ДИШЕМЕ ОТРОВ! Тоа се:

  1. „Зелена“ зона за пешаци и велосипедисти во центарот!
  2. Забрана за возила под 4 ЕУ стандард во градскиот сообраќај!
  3. Воведување пар-непар!
  4. Повеќе автобуси во јавниот превоз!
  5. Јавен превоз во градови кај што го нема!
  6. Затворање на градилиштата!
  7. Миење на улиците со ВОДА!
  8. Субвенции за печки со целосно согорување и квалитетни горива за домаќинствата!
  9. СТРОГА контрола на индустриските постројки, посебно на горивата!
  10. Редовно собирање на отпадот!

Ова се итни мерки што се прават со скромен буџет, а можат брзо да дадат резултат. Владата не смее да се оглушува на протестите и барањата на граѓаните, зашто тие се борат и за нивните деца!

ДОМ ќе го поддржи и утрешниот граѓански протест и повикува на поголема излезност!