ДОМ: Повик до туристичкиот сектор за чиста Македонија

По повод Светскиот ден на туризам, ДОМ потсетува дека нема туризам без екологија! Затоа упатува повик до туристичкиот сектор активно да се вклучи во акцијата за чистење што ја организира Министерството за животна средина идната сабота, на 5 октомври.

Претседателката на ДОМ Лилјана Поповска истакна: „Како пратеник, бев иницијатор на акцијата „Македонија без отпад”, заедно со колегите од ДОМ и невладината „Ајде Македонија ”. Владата ја поддржа  акцијата и лани се спроведе 2 пати, а се собраа вкупно 60.000 тони отпад. Акцијата „Македонија без отпад” стана традиционална и годинава ќе се прошири на сите општини што се спремни да се вклучат. ДОМ и понатаму инсистира на развој на туризмот, зашто се покажа дека е огромна можност за нови вработувања и економски развој.

Oд името на Комисијата за туризам на ДОМ, Насер Хот ги повика сите туристички работници: сопственици на хотелско-угостителски објекти и вработените во нив, сопственици на помали приватни пансиони и други семејни бизниси во туризмот, туристички водичи, вработените во државните и локалните институции надлежни за туризмот, да се вклучат во акцијата „За Чиста Македонија“, да ја исчистат околината на туристичките и кулурните објекти и со тоа да придонесат кон позитивниот впечаток што сите посетители на нашата земја ќе го понесат оттука.