Category Zeleni temi

ДОМ на конференција на Зелените во Виена

281366038 423536442532878 2406821585687212523 n

Делегација на зелената партија ДОМ во состав Христина Оџаклиеска, заменичка министер за животна средина и просторно планирање и Анастасија Трајковска, советничка во општина Битола, учествуваа на 15-та Централно европска тркалезна маса на зелени локални советници, во периодот од 19-21 мaj,…

Работен викенд на општинските организации на ДОМ и дебата на тема “Стратегија за комуникација“

280351216 328912709301486 4176854854320234631 n

Работен викенд на општинските организации на ДОМ и дебата на тема “Стратегија за комуникација“,каде се детерминирани горливите проблеми со кои се соошува секоја општина и предлог решенија за истите

Лидерката на ДОМ и пратеничка Maja Морачанин – Комисија за транспорт, врски и екологија

komisija

Лидерката на ДОМ и пратеничка Маја Морачанин на Комисија за транспорт, врски и екологија, предложи точката која се однесува на Предлог-закон за регулирање на статус на бесправно изградени објекти да се тргне од дневен ред, што беше поддржано од страна…

Најголемите загадувачи: Од каде доаѓаат најмногу емисии на стакленички гасови – Колумна на Игор Дамјаноски член на ДОМ

kolumna

Неодамна, во реномираниот магазин National Geographic беше публикувана анализата на Светската метеоролошка организација која објави дека концентрацијата на јаглерод диоксид во атмосферата, во 2021 година, достигна рекордна вредност. И покрај фактот што луѓето значително ги имаат намалено емисиите на стакленички…

Планирањето на просторот не смее да биде во интерес на бизнисот на поединци, а на штета на граѓаните.

238271297 4575420782477041 5058812879936890908 n 1

Планирањето на просторот не смее да биде во интерес на бизнисот на поединци, а на штета на граѓаните. Постојат многу локации во твојата општина кои можат да прераснат во зелени оази. Интензивната бетонизација е на штета на здравјето и квалитетот…

ЗЕЛЕНИ ГРАДБИ, ЗЕЛЕНИ ОПШТИНИ И НАСЕЛБИ – ШТО ТОА ЗНАЧИ?

z

ЗЕЛЕНИ ГРАДБИ, ЗЕЛЕНИ ОПШТИНИ И НАСЕЛБИ – ШТО ТОА ЗНАЧИ?- Редуцирана енергетска потрошувачка- Активно намалување на потрошувачката на вода- Дополнително намалени трошоци за одржување- Обезбедена, почиста и поздрава животна средина- Социјални и економски придобивки- Трајно намалување на загадувањето

Препораки за постапување со отпад во услови на пандемија

otpad1

Личниот отпад (како хартиени марамчиња, крпи за чистење за еднократна употреба, маски или ракавици) се одлагаат безбедно во вреќи за отпад за еднократна употреба! Вреќите наполнети најмногу до 2/3 од нивниот капацитет, спакувани во втора вреќа и убаво затворени, се…

ЗА ЕДЕН ВЕК ,ПОЛОВИНА ОД ЖИВИОТ СВЕТ ПРЕД ИСТРЕБУВАЊЕ !

extra large 1488209316 cover image

Нештата не изгледаат добро за живиот свет на нашата планета. Некои проценки велат дека близу 40% од вкупниот жив свет на планетата Земја  е веќе истребен. И ако за миг помислите дека Видовите ќе има можност да здивнат макар во…

КАЛИФОРНИЈА СО ФУНКЦИОНАЛЕН ДИЗАЈН ГО РЕШАВА НЕДОСТАТОКОТ НА ВОДА

the pipe land art generator initiative 1 889x677 1

Калифорнија  е една од сојузните држави во САД,  која се соочува со најсериозни недостатоци на водни ресурси.  Проблемот ќе го решава инспирирана од потенцијалите на Атлантскиот океан. Најновиот изум доаѓа како конкурсно решение за пречистителна станица за солена вода, која…