Category Press konferencii

Pres konferencii vo menito ODNOSI SO JAVNOSTA

ДОМ: Да се намали употребата на дизелот, а не акцизата!

2. dom pres 25.04.2018 fotografiјa

ДОМ е категорично против најавеното барање на опозицијата за намалување на акцизата на дизел горивата. Зголемувањето на акцизата за 3 денари, воведено годинава, претставува добар метод на дестимулација на употребата на дизел горивата, што е еколошка мерка.  Дизел горивата се…

ДОМ: Усогласување на урбанистичките закони со Законот за зеленило

lile maja 2

По донесувањето на Законот за урбано зеленило, треба да се направи усогласување на урбанистичките закони со него, во рок од 6 месеци од денот на влегување во сила на законот. Заради забрзување на постапката, ќе бидат подготвени измени во консултација…

ДОМ: Подготвен е законот за забрана на цијаниди и сулфурна киселина во рудниците

pres 18.12.2017 1

Измената и дополната на Законот за минерални суровини се предлага заради долгорочна заштита на животната средина и здравјето на населението кое живее во близина на рудници кои работат со технологии што користат опасни супстанци. Со оглед на димензиите на нашата…

ДОМ: Следни чекори во борбата против загадувањето од рудниците

press 19.09.2017

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска, на денешната прес конференција го изнесе предлогот на ДОМ за следни чекори во врска со рудниците за злато и бакар. „ДОМ смета дека по серијата референдуми против отворање рудници за злато и бакар во југоисточна…

ДОМ: СТОП за отворање нов рудник на смртта, Боров Дол, помеѓу Штип, Радовиш и Конче

lile press

ДОМ ја информира јавноста дека се спрема отворање нов рудник на смртта, Боров Дол, помеѓу Штип, Радовиш и Конче. Тоа треба да биде уште еден површински коп за бакарна руда, која би се лужела со сулфурна киселина директно во отворен…

ДОМ бара ревизија на концесиите за рудниците Казандол и Иловица

za kazandol 2

ДОМ е против отворање цела дузина рудници во Македонија – од Петрошница во Старо Нагоричане, преку Плавица во Пробиштип, па во Кочани, Струмица, Делчево, се до Казандол во Валандово. Тоа е неодговорно кон граѓаните и нивното здравје, зашто сите тие…

ДОМ: Пакет закони во урбанизмот во првите 100 дена од новата влада

maja pres 23.02.2017 konecna

Тргнувајќи од фактот дека 20% од загадувањето на воздухот со штетни ПМ10 честички доаѓа од градежништвото и од антиеколошката урбана експанзија, ДОМ инсистира на донесување на пакет закони и мерки во урбанизмот во првите 100 дена од новата влада, како…

ДОМ: Без цел пакет итни мерки нема спас од загадувањето

maja pres 26.01.2017

ДОМ по којзнае кој пат укажува, дека без цел пакет итни мерки нема спас од загадувањето! Во услови на 10-20 пати повисоки ПМ10 честички во најголем број денови зимово, не може решение да биде само една мерка, пар-непар и намалување…

Поповска: Сега е време за единство

lpf

(Видео) Сега, непосредно пред парламентарните избори, е време за единство и за искрена посветеност на борбата за демократизација на земјата. Во тоа име, ДОМ се откажа од намерата за самостоен настап и прифати да биде дел од опозиционата коалиција што…

ДОМ предлага пакет закони во урбанизмот за нормален живот

maja pres

За ДОМ е неприфатлив хаосот што владее во урбанизмот, антиеколошки и антидемократски, воден исклучиво од бизнис интереси. Неопходна е промена на концептот во урбанизмот и градежништвото. Овие дејности треба да бидат во функција на граѓаните, за задоволување на потребите за…