Category MODOM

Site aktivnosti vo MODOM

Одбрано ново раководство на младинската организација на зелената партија ДОМ, МОДОМ

278225710 2220072598143423 3620835366153048991 n

Новото раководство на младинската организација на зелената партија ДОМ, #МОДОМ, во состав:Александар Пандиловски, претседател Теодора Крстевска, потпретседателка, Елена Михајловска, потпретседателка, Марија Кржовска, секретар, Мартин Каровски, секретар за меѓународна соработка, честитки за изборот, многу успех во реализирањето на визијата за зелена…

Пазар со образованието – Колумна на Бојан Петровски претседател на МОДОМ

bojan slika

“Образованието е најмоќното оружје кое можете да го користите за да го смените светот” во еден говор изјавил Нелсон Мандела. Се почнува и завршува со образованието, односот кон себе, кон другите, кон природата кон државата. Развојот на човекот започнува од…

МОДОМ ТРИБИНА: Дигитализација во образованието – предизвик или потреба

tribina modom

Денес  младинската организација на ДОМ – МОДОМ, одржа онлајн трибина на платформата ZOOM, на тема: Дигитализација во образованието –предизвик или потреба. На настанот модератор беше Бојан Петровски, член на Извршен одбор на зелената партија ДОМ и претседател на МОДОМ, а…

МОДОМ: Итно да се намалат огромните трошоци на студентите!

MODOM Logo

Младинската организација на ДОМ – МОДОМ јавно алармира за огромните трошоци кои ги имаат студентите во време на ковид криза. Во ситуација кога наставата се одвива на далечина, студентите сеуште имаат високи дополнителни трошоци и покрај редовната годишна партиципација. Младите…

МОДОМ: ДА СЕ ОБЕЗБЕДИ УРБАНА ОПРЕМА ЗА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

MODOM Logo

Младинската организација на ДОМ – МОДОМ апелира до општините и локалните власти за потребата од поставување на јавни тоалети за лицата со попреченост низ целата држава. Лицата со попреченост се соочуваат со вистински проблеми во секојдневното функционирање, соодветна инфраструктура и…

МОДОМ: Задолжително формирање на локални младински совети во општините

MODOM Logo

Младинската организација на ДОМ – МОДОМ  апелира до градоначалниците и советите на општините за важноста од формирањето на локалните младински совети. Во статутите на општините постои функционирањето на младински совети и за истото треба да бидат создадени потребни услови за…

МОДОМ: Животна средина и климатски промени редовен предмет во училиштата

MODOM Logo

Во моменти кога светот се соочува со последиците од климатските промени за кои Зелените алармираат повеќе од една деценија, глобалните климатски маршови се предводени од учениците а општеството е фокусирано на одржливи решенија и спас на планетата, Младинската организација на…

MОДОМ: Борба против климатските промени, сега!

MODOM Logo

Младинската организација на зелената партија ДОМ – МОДОМ се приклучува на протестот организиран од Fridays for future во борбата против климатските промени. Свесни за катастрофалните последици од климатските промени, бараме надлежните институции да преземат итни мерки за справување со климатската…

МОДОМ: Поддршка за унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето

lgbt flag

Во пресрет на првата Парада на гордоста во Скопје на 29 јуни, МОДОМ уште еднаш ги потенцира потребите за почитување на основните човекови права на луѓето од ЛГБТИ заедницата. ЛГБТИ луѓето сеуште се мета на говор на омраза, насилство, дискриминација…

МОДОМ: Да се дозволи пристап за домашните миленици во автобусите на ЈСП

kuce vo avtobus

По примерот на развиените земји од Европската Унија ќе предложиме до советот на Град Скопје да се разгледа можноста да се дозволи пристап за домашни миленици во автобусите на ЈСП. Потребата и бенефитите од истото се големи како за полесен…