Category Kolumni

Колумна на Олгица Вељковиќ – претседателка на Комисија за образование на ДОМ

242666628 10159867079218322 728905636016155159 n

„Образованието не го менува светот, тоа ги менува луѓето кои ќе го променат светот“, Пауло Фреире Во изминатите години, се повеќе образованието се споменува  во негативна конотација. Во меѓународни извештаи за нашиот образоване систем, се нотирани сите слабости а не…

Пазар со образованието – Колумна на Бојан Петровски претседател на МОДОМ

bojan slika

“Образованието е најмоќното оружје кое можете да го користите за да го смените светот” во еден говор изјавил Нелсон Мандела. Се почнува и завршува со образованието, односот кон себе, кон другите, кон природата кон државата. Развојот на човекот започнува од…

Најголемите загадувачи: Од каде доаѓаат најмногу емисии на стакленички гасови – Колумна на Игор Дамјаноски член на ДОМ

kolumna

Неодамна, во реномираниот магазин National Geographic беше публикувана анализата на Светската метеоролошка организација која објави дека концентрацијата на јаглерод диоксид во атмосферата, во 2021 година, достигна рекордна вредност. И покрај фактот што луѓето значително ги имаат намалено емисиите на стакленички…

Акционен план за Зелената агенда за Западен Балкан – Колумна на Игор Дамјаноски член на ДОМ

green

На самитот ЕУ – Западен Балкан, одржан во Софија на 10 ноември 2020 година, шефовите на држави и влади потпишаа декларација за Зелената агенда за Западен Балкан. Со потпишувањето на софиската декларација, земјите од регионот се обврзаа дека ќе работат…

Наместо иницијативи за медоносни градини, нови давачки за пчеларите

closeup shot bee chamomile flower

За важноста на пчелите во севкупниот живот на човекот и на планетата земја се зборува на сите страни. За нивната улога во заштита на биодиверзитетот многу научници се изјасниле и нам ни се чини дека на сите ни е јасно.…

Дигитална писменост – Колумна на Олгица Вељковиќ, претседателка на Комисија за образование на ДОМ

ole

Образовниот систем е најсложениот социјален систем, што ја прави примената на дигиталната технологија уште покомплексна. Дигиталната писменост веќе не е прашање на ИТ и новите технологии, туку клучна нишка што се провлекува во секој бизнис, сите државни институции, целиот образовен…

ИМА ЛИ ИДНИНА ЗА НАШАТА ПЛАНЕТА?

slikicka planet

Во последно време се почесто се зборува за алармантната еколошка состојба во која се наоѓа нашава планета. Се почести се меѓународните он-лајн научни собири на највисоко стручно ниво, посветени токму на овој проблем, за да се спречи натамошното загадување на…

Плочата на градот – колумна на Бојан Петровски претседател на МОДОМ

boјan petrovski

Градот убав пак ќе никне. Скопјани се горди на овие стихови, ги потпевнувавме како деца, ги користиме како возрасни. Главниот град бил синоним на зеленило и квалитетен урбанизам, барем така ми кажувале родителите. Преку 2000 велосипеди “закачени“ пред Градскиот стадион…

Колумна на М-р Елисавета Марковиќ, член на Централниот одбор на ДОМ: 365 ДЕНА, 16 ДЕНА АКТИВИЗАМ

orange

Во периодот од 25-ти ноември до 10-декември на меѓународно ниво се одвива кампањата „16 Дена Активизам – Обои го светот портокалово“, посветена на борбата против насилството врз жените и девојчињата и семејното насилство. Наведениот период нѐ случајно е избран. Имено,…

ЕНЕРГЕТСКА ТРАНЗИЦИЈА, ЛУКСУЗ ИЛИ ПОТРЕБА – Колумна на Елисавета Марковиќ, член на Централниот одбор на ДОМ

90707500 10219771899079209 6523136590464679936 o

Загрижувачка и повеќе од алармантна е сосотојбата со водосотојот на езерата и реките во нашата држава. Сведоци сме на интензивното намалување на водата во Преспанското Езеро, кое практично исчезнува пред нашите очи, а не помалку видливо е и намалувањето на…