Европските Зелени со поддршка за Украина

Поддршка за Украина

ДОМ како полноправна членка на Европското зелено семејство најстрого ја осудува војната на претседателот Путин против Украина. Целосната руска инвазија претставува директен напад врз суверенитетот на Украина и е флагрантно кршење на меѓународното право.

Ова не е само напад на територијалниот интегритет на Украина, туку брутален напад врз владеењето на правото, демократијата и мирот во Европа – темелите на кои беше изградена Европската унија по Втората светска војна.

Ги поздравуваме санкциите што ги воведоа ЕУ и нејзините сојузници. Европа мора да остане обединета и да продолжи со санкциите како дел од координираните напори.

Воедно, ја поздравуваме решителната акција на германската влада за замрзнување на гасниот проект Северен тек 2 и инструменталната улога што ја одиграа германските Зелени (Bündnis 90/Die Grünen) во оваа одлука. Кризата ја илустрира стратешката неопходност да се биде енергетски независен од фосилните горива. Енергетската политика е прашање на безбедност.

Почитувањето на суверенитетот на Украина подразбира почитување на нејзиното право слободно да ги избира своите сојузици. Украина има право на слобода и демократија и ние мора да дејствуваме брзо за да ги заштитиме овие права.

Затоа повикуваме на:

 • Дополнителни и засилени санкции  и нивно брзо имплементирање од страна ЕУ и сите нејзини земји-членки
 • Исклучување на руските банки од меѓународната банкарска мрежа SWIFT
 • Што поскоро стопирање на увозот на гас, нафта и минерали од Русија
 • Сите поранешни владини претставници на ЕУ и земјите-членки да се повлечат од функциите во руските компании
 • Запленувањето на сите средства на руските функционери одговорни за поддршката на инвазијата и замрзнувањето на имотот на Путин
 • Проширена поддршка за украинските бегалци, вклучително и обезбедување засолништа, медицинска помош и информации, како и создавање хуманитарни коридори
 • Продолжени дипломатски напори за постигнување мирен исход
 • Забрзување на енергетската транзиција за да се замени увозната зависност на Европа од гас и нафта за да се зајакне нашата енергетска независност и безбедност
 • Инструмент за солидарност, вклучувајќи зголемена финансиска поддршка (не ограничена на заеми и кредитни гаранции) за Украина
 • Финансиска помош за земјите-членки за да помогнат во справувањето со економските последици од воведените санкции
 • Подобрување на капацитетите на ЕУ за сајбер безбедност и поцврста стратегија на ЕУ за справување со големи кампањи за дезинформација

Европската зелена партија цврсто стои со Украина и ја изразува својата солидарност со нејзиниот народ. Ќе се приклучиме на собирите кои повикуваат на мир и крај на руската агресија што се случува низ Европа, за да ја покажеме нашата поддршка за Украина. Ги охрабруваме сите европски граѓани да ни се придружат.