ДОМ: На ред е Дојран да каже НЕ за рудници, ДА за туризам!

ДОМ упатува апел до градоначалникот, советниците и граѓаните на Дојран да го заштитат своето најголемо богатство – природата, со тоа што ќе им се придружат на граѓанските иницијативи во Валандово и Богданци против рудникот за бакар Казандол. Сега е на ред Дојран да каже НЕ за рудници, ДА за туризам! Зашто нема туризам и здрава храна во подножјето на рудник со површински коп, со лужење руда во отворени базени со сулфурна киселина и со ридови отпадна прашина.

Истовремено, им честитаме на Валандовчани за успешниот почеток на иницијативата за референдум, како и на градоначалничката и сите советници од општина Богданци, кои изгласаа одлука за референдум. Сите тие покажаа не само висока еколошка свест, туку и граѓанска чесност и одговорност. Веруваме дека исходот на сите референдуми ќе биде позитивен и ќе го следи оној од Гевгелија против двата рудника за злато на Кожуф.

Со успехот на овие референдуми и со зачувување на животната средина ќе може да продолжи економскиот развој на овој питом регион, базиран врз производство на здрава органска храна и туризам. Ова ќе значи и јасна обврска за владата да им даде силна поддршка и дополнително да вложи во напредок на овие гранки, преку сериозни буџетски средства и преку недоволно искористените европски фондови за рурален развој, како резултат на што ќе се отворат илјадници нови зелени работни места.