ДОМ: Се изборивме за бесплатен автобуски превоз во Скопје, но борбата продолжува!

Конечно се изборивме за бесплатен автобуски превоз во Скопје за време на екстремна загаденост, за што водевме кампања изминативе три месеци! Градоначалникот на Скопје ја прифати како една од пакетот итни мерки на ДОМ. Сега го повикуваме, во соработка со останатите надлежни институции, да ги спроведе и останатите мерки за спас на Скопјани од загадениот воздух.

Со оглед на фактот дека аерозагадувањето е проблем на СИТЕ поголеми македонски градови, ДОМ останува на своето барање до Владата да прогласи вонредна состојба и да ги преземе следниве ИТНИ мерки во градовите:

  • Воведување пар-непар
  • Повеќе автобуси и линии, како и јавен превоз во градови кај што го нема
  • Забрана за возила под Еуро 4 стандард во градскиот сообраќај
  • Зелена зона за пешаци и велосипедисти во центарот
  • Воведување ефтивна дневна тарифа за струја на домаќинствата
  • Затворање на градилиштата
  • Преполовување на производството на индустриските објекти што загадуваат по што државата ќе ги обесштети
  • Редовно собирање на отпадот
  • Субвенции за печки со целосно согорување и квалитетни горива во домаќинствата