Европарламентарци од Зелените во посета на Македонија

Од 4 – 6 ноември во официјална посета на Република Македонија се двајца европратеници од групата на Европските Зелени: Ребека Хармс, од Германија, координаторка на Групата на зелените во Европскиот парламент и  Игор Шолтес  од Словенија.

Ова е дел од програмата на Европските Зелени  за подршка на зелените партии од Балканот, а домаќин во Македонија е партијата ДОМ.Во рамките на тридневната посета европратениците ќе се инфомрираат за бегалската криза, ромската заедница и за напредокот на Македонија и иднината на процесот на проширувањето на ЕУ.

Во рамките на Програмата што ДОМ ја изготви за нивната посета предвидени се средби со повеќе институции и невладини организации.

4 ноември (среда) 2015 година

 • 15:30   Состанок со еколошки невладини организации (х. The Best Western )
  •  Еколошки приоритети на Македонија
 • 17:30 Состанок со Извршниот одбор на ДОМ (канцеларијата на ДОМ)

__________________________________________________________________

5 ноември (четврток) 2015 година

 • 09:45  Состанок со Неждет Мустафа, Министер без ресор, Национален координатор на ДЕКАДА ЗА ВКЛУЧУВАЊЕ НА РОМИТЕ 2005 – 2015 и СТРАТЕГИЈА ЗА РОМИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
  •  Тема:  ромските прашања
 • 11:00 Седница на Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија со почеток од 11,00 часот, во Сала Борис Трајковски во зградата на Собранието на Република Македонија ќе одржи
  •  јавна расправа на тема: Република Македонија на патот кон евроинтеграцијата?
 • 12:30 Прес конференција (во прес центарот на Собранието на Република Македонија)
  •  Ребека Хармс, Игор Шолтес, Лилјана Поповска
 • 16:00 Средба со Анастасија Илиеска, државен секретар во Министерството за внатрешни работи на РМ
  •  Тема: бегалската криза

__________________________________________________________________

6 ноември (петок) 2015 година

 • o 09:10 Средба со Изет Меџити, градоначалник на општина Чаир
 • o 10:00 Средба со Елвис Бајрам, градоначалник на општината Шуто Оризари
 • o 10:30   Посета на средното училиште во Шуто Оризари „Шаип Јусуф“
 • o 11:00   Посета на ТВ БТР
 • o 12:00 Средба со Никола Попоски, Министер за надворешни работи
  •  Тема:  Напредокот на Македонија и иднината на процесот на проширувањето на ЕУ

Со почит,

Сектор за односи со јавност на ДОМ