ДОМ за Водно: Природата ја казнува ароганцијата на капиталот

Трката за престиж го доведе во опасност животот, здравјето и безбедноста на луѓето. Денеска се евакуирани само десетина семејства, утре може да бидат илјадници, а можни се и големи човечки жртви. Кој ќе ја сноси одговорноста?

Уривањето на потпорниот ѕид на Водно, лизгањето на земјиштето и евакуацијата на станарите, го вклучи црвениот аларм за запирање на неконтролираната урбанизацијата на Водно.

Од ДОМ со жалење можеме да констатираме дека апелите и алармите кои веќе неколку години наназад ги упатуваме за состојбите на Водно, не наидоа на разбирање кај институциите и инвеститорите. Само да потсетиме на што предупредувавме: запирање на сечењето на шумите, запирање на плановите за изградба на јужната обиколница, алармите за можни свлечишта.

Трката за престиж го доведе во опасност животот, здравјето и безбедноста на луѓето. Денеска се евакуирани само десетина семејства, утре може да бидат илјадници, а можни се и големи човечки жртви. Кој ќе ја сноси одговорноста?

Се покажа дека со ароганцијата на капиталот не може да се потчини природата. Нејзиниот удар може да биде многу силен и безмилосен. Крајно време е да запреме и да почнеме да ги почитуваме природните законитости.

Затоа од ДОМ повикуваме на:

  • Итно стопирање на носењето на спорните Урбанистички планови.
  • Итно да се преиспитаат дадените дозволи за градба на сите објекти кои се наоѓаат на падините на Водно.
  • Да запрат сите активности во процесот на градба на објектите кои не ги исполнуваат стандардите и не се соодветни со конфигурацијата на теренот.
  • Итно да се преземат активности за санирање на нарушените простори на Водно и повторно пошумување на истите.
  • Конечно да се постави горната граница на урбанизацијата на планината, за општо добро на сите граѓани на Скопје.