Реакција на ДОМ од одлуката на Меѓународниот суд на правдата

ДОМ искажува огромното задоволство од донесената одлука на Меѓународниот суд во Хаг. Оваа одлука од Хаг им дава можност на сите пријатели на Република Македонија во Европа и во светот да го променат курсот на блокада за во Европската Унија и НАТО и да ги отворат вратите за Македонија. Ова веруваме ќе биде и поттик за сите пријатели да го сторат тоа.

Претседателката Лилјана Поповска по вчера донесената одлука на Меѓународниот суд на правдата од судскиот спор помеѓу Македонија и Грција, денеска одржа прес конференција на која го искажа следното:

Во името на ДОМ да го изнесам огромното задоволство од донесената одлука на Меѓународниот суд во Хаг. Со оваа одлука ќе им се олесни на сите Македонци во светот, а и на сите граѓани во Република Македонија, затоа што сите ја споделуваме истата судбина. На човек му олеснува ако по многу години добие признание дека бил во право и дека борбата му е праведна. Чувството на правда е многу важно за секој човек, за секоја нација, но и за целиот меѓународен поредок. 

 Случајот со македонското име дефинитивно останува преседан во меѓународното право, од кој ќе учат идните политиколози и социолози. Оваа одлука од Хаг им дава можност на сите пријатели на Република Македонија во Европа и во светот да го променат курсот на блокада за во Европската Унија и НАТО и да ги отворат вратите за Македонија. Ова веруваме ќе биде и поттик за сите пријатели да го сторат тоа.

Македонија веќе изгради систем на европски вредности. Таа докажа дека е добар партнер и соработник. Македонија дефинитивно го заслужува ова.