Зелени Теми

Патеки за животните за безбедни автопати

Градбата на нова патна инфраструктура секогаш значи и жртвување на дел од природата за задоволување на човековите потреби за побрз и поекономичен транспорт. Новите автопатишта и брзи магистрали неретко значат и загрозување, изместување, дури и комплетно уништување на живелиштата на одредени видови животни.

Повеќе...

„Bosco Verticale“, урбана вертикална шума во Милано

bosco-verticale-vertical-forest

Милано ужива во првата грандиозна вертикална шума. Проектот вертикална градина или „Bosco Verticale“, дизајниран од архитектонското студио „Boeri“ и изведен од „Hines“, вклучува две станбени згради високи 110 и 67 метри, на чија фасада се поставени по целата должина дрвја и зеленило.

Повеќе...

Фелдхајм, Германија - Село на 21-от век

Feldheim-energy-Germany-20110620182.jpg

Ако ги прашате жителите на Фелдхајм со еден збор да го опишат  местото во кое живеат, тогаш ќе добиете единствен одговор, а тоа е – Тишина! Селото,  е лоциранота 60 км југозападно од престолнината Берлин  и има скромни 128 жители. Над површината на земјата не се гледа многу, но ова село под земја има цела мрежа на електрични кабли и цевки за загревање, целосно придвижувани од обновливи извори на енергија.

Повеќе...

Научниците Потврдија: животот опкружен со дрвија, е половина здравје!

Тим на истражувачи, неодамна ги претстави резултатите од Студија поврзана со ефектите на зеленилото поточно дрвјата, врз  човековото здравје.  Деталите се објавени во стручното списание Scientific Reports.

Повеќе...

Берлин – зелен урбан развој

 

Во секогаш динамичниот Берлин, зелените површини играат изненадувачки значајна улога.

Градот Берлин како урбана зона, се гледа како остварување на паролата за зелена и урбана оаза. Неговите жители пак  ќе ви речат, оти тој е еден од градовите со најмногу урбано зеленило во Европа . И тоа е точно, зелените површини и водата, зафаќаат повеќе од половина од површината на германскиот главен град.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета