Трибини

Наставните планови и програми - применливост на знаењата

DOM zname

Во организација на комисијата за образование на ДОМ, денеска во Клубот на пратеници се одржа трибина на тема „Наставните планови и програми – применливост на знаењата”. Отворајќи ја трибината, Лилјана Поповска, претседател на ДОМ и пратеник во Собранието на РМ, акцентираше дека наставните планови и програми се оптоварени со фактографија и не се приспособени кон возраста на учениците и токму потребата од нивно менување беше повод за трибината. Како гости на трибината присуствуваа стручњаци од областа на образованието од Бирото за развој на образованието, наставници и професори во основното и во средното гимназиско и стручно образование, како и ученици од неколку средни училишта.

Повеќе...

„Планините, нови туристички центри”

 

 

 

 

 

 

 

Партијата за Демократска обнова на Македонија (ДОМ), во соработка со друштвото за планинарски спортови Трансверзалец одржа трибина со наслов „Планините нови туристички центри”, на овој начин се одбележа 11. декември - Светскиот ден на планините.

Повеќе...

Механизми за субвенционирање на туризмот во Македонија

DOM zname

Во Клубот на пратениците на 26.09.2008 во присуство на претставници од туристичката дејност, од Факултетот за туризам во Скопје и од институциите беше одржана трибина на тема „Механизми за субвенционирање на туризмот во РМ“. Повод за трибината што ја модерираше Лилјана Поповска, претседател на ДОМ и пратеник, беше неодамна усвоениот амандман на членот 57 од Законот за туризам, кој предвидува дека „заради побрз развој на туризмот и формирање поконкурентни цени на туристичките аранжмани, ќе се донесе Упатство за субвенционирање на странскиот организиран туристички промет“. На трибината на присутните им се обратија Лилјана Поповска, Аце Миленковски, декан на Факултетот за туризам во Скопје, Емил Димитровски претседател на Стопанската комора за туризам на РМ, Зоран Николовски, претставник на секторот за туризам во Министерството за економија и Зоран Стрезовски, магистер по туристички науки и претседател на општинската организација на ДОМ во Охрид.Двочасовната плодна дискусија донесе различни видувања и аспекти кои треба да се респектираат при изработката на Упатството за субвенционирањето.

Повеќе...

Македонскиот јазик и идентитет како успов за опстојот на Република Македонија

DOM zname 

За зачувување на идентитетот на Македонскиот јазик се зборуваше на трибината која вчера Демократската обнова на Македонија ја организираше во Гостивар. За идентитетот на Македонскиот јазик зборуваше академик Блаже Ристески.

Повеќе...

Медиумска презентација на проектот “Средновековен историски фестивал Охрид”

DOM zname

Во Охрид ќе биде возобновен средновековниот фестивал кој на овие простори се одржувал во времето на Цар Самоил. Оваа идеја беше презентирана на трибината за туризмот што во организација на партијата Демократска обнова на Македонија - ДОМ се одржа во хoтел Ривиера во Охрид. Фестивалот би се одржал во месец август,  а учесниците кои ќе бидат облечени во костими од средниот век ќе се натпреваруваат и во повеќе спортски игри, кои биле мошне популарни пред повеќе векови.

Повеќе...

Жените во Македонија меѓу реалноста и потребите21.05.2008 2

- Во организација на Форумот на жените на ДОМ од Општинската организација во Ѓорче Петров, денес се одржа трибина на тема „Жените во Македонија меѓу реалноста и потребите“, на која учествуваа претседателката на ДОМ Лилјана Поповска и кандидатките за пратенички од листата на коалицијата „За подобра Македонија“ од Изборната единица 2.

Повеќе...

Историјата во функција на туризмот

 
20.05.2008

- Во просториите на ДОМ  се одржа трибина на тема „Историјата во функција на туризмот“, а како воведен дел во трибината беше презентиран проектот „Историски фестивал – Охрид“, изработен од здружението на граѓани – Еон и Идеја О.К. -Консалтинг. Јасмина Пакашки, потпретседател на комисијата за туризам и воведничар на трибината истакна дека ДОМ во изминатите две години му даде посебна димензија на туризмот во Македонија и покажа дека Македонија има голем потенцијал.„Досега историјата и традицијата остануваа во доменот на науката, а сега се нуди еден поинаков концепт во функција на збогатување на туристичкиот производ“.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета