Соопштенија

Прифатен амандман од ДОМ на Буџетот за акредитација на државна лабораторија за контрола на индустриското загадување

DOM ZNAME

Искажуваме задоволство што беше едногласно прифатен амандманот на Буџетот, поднесен од пратеничките на ДОМ, за дополнителни 5 милиони денари за акредитација на централна лабораторија. Поддршка дадоа министерката за финансии Нина Ангеловска, како и членовите на Комисијата за финансирање и буџет од мнозинството и од опозицијата.

Повеќе...

ДОМ: Поддршка на Градскиот инспекторат за акцијата за заштита на животната средина

вонреден-инспекциски-надзор-0112-namalenaaaa-6.jpg

Зелената партија ДОМ го поддржува Инспекторатот на Град Скопје во професионалното и одговорно работење за заштита на животната средина и здравјето на граѓаните.

Ги повикуваме и останатите надлежни институции да го следат нивниот пример.

Повеќе...

ДОМ: Поднесени амандмани на Буџетот за екологија и наука

DOM ZNAME

Пратеничките од ДОМ, Маја Морачанин и Лилјана Поповска, поднесоа вкупно единаесет амандмани на Буџетот, од кои осум за екологија во вредност од 33.000.000 евра и три за наука и високо образование во вредност од 1.900.000 евра.

Повеќе...

Иницијатива за една изборна единица: Нема процедурални пречки за измени на Изборниот законик

72457412 464878594218701 5517247694894006272 n

Парламентарната Иницијативата за една изборна единица на денешната прес-конференција даде дополнителни објаснувања во врска со поднесените две предлог-измени на Изборниот законик, по изјавата на претседателот на Собранието, Талат Џафери, во која изрази двоумење во изводливоста. Предлагачите сметаат дека нема процедурални пречки за измени на Изборниот законик, ниту за неговото спроведување во пракса.

Повеќе...

Дигитализација на сите документи на Државниот архив на Македонија

gherdzerdzer 241375

Од почетокот на наредната година ќе се започне со дигитализација на сите документи кои ги поседува Државниот архив на Македонија. Во период од околу 2 до 3 години се планира да се дигитализираат над 25.000 документи со што ќе се овозможи нивна поголема заштита, но и поголема достапност до обичните граѓани, како и до науната јавност.

Повеќе...

ДОМ: Санкционирање на сите инволвирани за вандализмот во МНТ

domzname

Зелената партија ДОМ го осудува вандалското однесување на посетителите во објектот на Македонскиот народен театар и бара од надлежните институции ефикасно разрешување на овој случај и соодветно санкционирање на сите инволвирани лица.

Повеќе...

IV-то Собрание на Форум на жени на ДОМ: 50+% жени во сите органи на партијата

фотографија

Во Скопје, денес се одржа 4-тото Изборно собрание на Форумот на жени на зелената партија ДОМ. На Собранието покрај 118 делегатки, присуствуваа и претседателката на Клубот на пратенички-Ѓулумсер Касапи, пратенички, претставнички на женските организации на политички партии и невладини организации.

Повеќе...

Ана Петровска, државна секретарка во Министерството за животна средина и просторно планирање пред јавноста го презентираше Нацрт-Планот за делот животна средина

75271547 1381998825309051 3093776844386729984 n

Вчера во Скопје, во организација на Министерството за животна средина и просторно планирање беше одржана првата од трите Јавни расправи за Нацрт-Планот за управување со природното и културното наследство на Охридскиот регион 2019-2028г. и за Нацрт-Извештајот за стратегиска оцена на животната средина за планот за управување со природното и културното наследство на Охридскиот регион 2019-2028 година.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета