Соопштенија

ДОМ: Дали во општина Гази Баба функционира градежната инспекција?

По реакции на загрижени граѓани, ДОМ достави претставка до Државниот инспекторат за локална самоуправа, за да се изврши надзор врз евентуални пропусти направени од страна на Општина Гази Баба во врска со спроведување на Законот за локална самоуправа и Законот за градење.

DOM ZNAME

Повеќе...

ДОМ: Со акција #СелектирамДома, го одбележуваме Денот на планетата Земја

По повод 22 Април, Светскиот ден на планетата Земја, зелената партија ДОМ организира акција за селектирање на отпадот во домаќинствата. Ги повикуваме граѓаните да се приклучат, да го одвојуваат пластичниот, стаклениот, хартиениот и електронскиот отпад и да го одложуваат во контејнерите наменети за таа цел. Со споделување на фотографиите од селектираниот отпад во домовите, на социјалните мрежи со хаштаг #СелектирамДома да придонесеме за подигање на јавната свест за потребата од селектирање и рециклирање на отпадот.

EarthDay DOM

Повеќе...

ДОМ: Групирањето над 5 лица да не биде кривично дело

Зелената партија ДОМ апелира Владата да ја преиспита одлуката за носење уредба со законска сила, со која групирањето над пет лица на јавни места и површини ќе се смета за кривично дело. Сметаме дека со изрекувањето мандатни казни за групирање, како и за неодржување растојание од најмалку два метра и неносење заштитна опрема, би се постигнала целта за поголемо почитување на мерките за заштита од коронавирусот.

DOM ZNAME

Повеќе...

ДОМ: Честит Велигден!

Зелената партија ДОМ им го честита Велигден на сите православни христијани, со срдечни желби за добро здравје, среќа и благосостојба.

DOMimage easter

Повеќе...

ДОМ: Институциите да ја спречат нелегалната сеча на шумите

Зелената партија ДОМ бара Шумската полиција и ЈП Национални шуми да ги интензивираат сите активности за спречување на нелегалната сеча на шумите. Апелираме МВР да обезбеди асистенција при откривање на дрвокрадците, а надлежните правосудни институции нивно ефикасно санкционирање.

DOM ZNAME

Повеќе...

ДОМ: Веднаш да запрат градежните активности во Старата скопска чаршија!

Зелена партија ДОМ остро се спротивставува на градежните активности во Старата скопска чаршија. Чаршијата е културно историско јадро и симбол на градот Скопје и секоја интервенција влијае на нејзиниот изглед и автентичност. Неслучајно со Законот за Старата скопска чаршија од 2008 година, чаршијата е прогласена за културно наследство од особено значење и е под заштита на државата.  

92977734 10220604608121668 2073612254913232896 n

Повеќе...

ДОМ: Комунална хигиена да го собира сметот и за време на полициски час

Зелената партија ДОМ бара на ЈП Комунална хигиена да и се овозможи собирање на сметот во градот Скопје и за време на полициски час, за да се обезбеди редовно одржување на јавната хигиена.

DOM ZNAME

Повеќе...

ДОМ: Со вонредни инспекции да се заштити животната средина и здравјето

Зелената партија ДОМ апелира до инспекторатите за животна средина и комуналната инспекција да спроведуваат вонредни контроли и да ги санкционираат активностите кои ја загадуваат животната средина. Загрижуваат информациите споделени на социјалните мрежи за загадување на водата во т.н. Усјански канал, како и за неконтролирано одлагање градежен шут на повеќе локации во Скопје, особено во општините Ѓорче Петров и Гази Баба.

DOM ZNAME

За да се овозможи поефикасна инспекциска контрола, бараме во најкус временски рок, на инспекторите за животна средина

Повеќе...

ДОМ: Насилниците најстрого да се санкционираат!

Зелената партија ДОМ го осудува насилството врз девојката од Штип, што беше прикажано преку споделеното видео на социјалните мрежи и порталите. ДОМ ја поздравува брзата реакција на Министерството за внатрешни работи и Основното јавно обвинителство и бара насилниците најстрого да се санкционираат.

DOM ZNAME

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета