Европските Зелени даваат силна поддршка на сестринската партија ДОМ и нејзините зелени политики за претстојните парламентарните избори. Во пресрет на изборите копретседателите на Европските Зелени, Евелин Хојтебрук и Томас Вајтц се обратија до македонските граѓани.  Европратеникот Вајтц истакна дека Европските зелени се залагаат нашата земја што побргу да ги започне пристапните преговори со ЕУ. 

European_Greens_DOM_Flag.jpg

Европските Зелени ја ценат посветеноста на  ДОМ во борбата за заштита на животната средина и климата, за социјална правда, еднакви можности за сите. Тие ќе продолжат силно да го поддржуваат ДОМ и Македонија во спроведувањето на зелените политики, како премин од јаглен кон обновливи извори на енергија, енергетска ефикасност, борба со загадувањето. Или како што во својата порака, на македонски јазик истакнува Хојтебрук :

 „ Иднината е зелена“!

Линк од обраќањето на копретседателите на Европските Зелени,  Евелин Хојтбрук и Томас Вајтц:

https://www.facebook.com/zelenapartija/videos/729993547789583

https://www.facebook.com/zelenapartija/videos/692969657927736