Колумни

Скопје виа Париз - Колумна на Бојан Петровски претседател на МОДОМ

Во пресрет на историскиот состанок, чекајќи ја долгоочекуваната и заслужена одлука за почеток на пристапните преговори со ЕУ наидуваме повторно на недифинирана разрешница. За потсетување, после решение на децениските проблеми со Бугарија, договорот и решението на добро познатиот проблем со Грција за кој Европската унија повеќе од 10 години ни нагласуваше дека ако се реши Македонија ќе си го добие своето место во Европа ние повторно наидуваме на скептицизам од земја членка на Европската унија.

Bojan UK

Повеќе...

Македонците и рајската градина - Колумна на Драган Чунгурски, член на ЦО на ДОМ

Dragan Chungusrki

Со посетите на руралните места најдобро можете да ја почуствувате и да ја разберете традицијата на еден народ, но и да ги согледате неговите навики и однесување. Се разбира во тие урбани места има и многу туристи. Насекаде гледате многу народ, исполнети ресторани, кафулиња, продавници...И не ретко може да се видат и многу отпадоци, кои ревносно се отстрануваат и се носат во одредени депонии. Количината и видот на отпадот што се одлага во депониите е поголем доколку повеќе има промет во дуќаните и во рестораните. Според проценките направени за Североисточниот и Источниот регион на земјава, ние во просек по глава на жител создаваме од 1 кг. до 1.5 кг. отпад дневно, за разлика, на пример, од Белгија, која создава дури и над 4.5 кг. отпад дневно по жител, но таму тој редовно се отстранува, а дел од него и се рециклира.

Повеќе...

Еко патриотизам - Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

     Bojan UK

       Зборот патриот првпат се споменува во осмиот век, а поимот патриотизам некаде во 18 тиот век. Историски гледано, тоа е термин што се употребувал да означи чувства и емоции, припадност, локација и поврзаност со татковината. Очигледно, станува збор за љубов и почит кон парчето земја на кое живееме, љубов кон државата. Но, денес во 21 век како да се изместуваат овие вредности, па се прашувам дали имаме почит спрема земјата, дали имаме емоции и грижа за она врз кое што газиме, за она од кое се храниме, го пиеме, дишеме и опстојуваме?

Повеќе...

Насоките на американската политика - Колумна на Емил Крстевски

Emil Ksrtevski Kolumna Foto 1

По минатонеделното соборување на американско беспилотно летало од страна на иранските воени сили, погледите на светската јавност повторно беа насочени кон Блискиот Исток, како хронично невралгична точка низ која поминуваат линиите на интересите на големите сили. САД веднаш се заканија дека воено ќе го нападнат Иран, доколку Техеран посегне по уште еден ваков или сличен потег. Дипломатската остра реторика и закани меѓу овие две земји и натаму продолжува, дури и во рамките на Обединетите нации, каде што од страна на Техеран беа осудени новите санкции на САД спрема Иран и беа наречени „ментално ретардирана акција“, и дека се подготвени воено да возвратат на било која американска акција или провокација.

Повеќе...

Регионални решенија за отпадот и дивите депонии – Колумна на Ана Петровска, Државен секретар во Министерството за животна средина

Ana Petrovska FotografijaОК

Сведоци сме дека јавната хигиена во градовите и во руралните средини е на ниско ниво. Главни причини се недоволната опременост и ефикасност на комуналните претпријатија, но и ниската свест на граѓаните за проблемите со дивите депонии и ѓубриштата. За да се подобри управувањето со отпадот треба да се воспостават осум регионални системи за управување со отпадот, како и да се модернизираат и реформираат општинските комунални претпријатија. Истовремено, граѓаните треба да се едуцираат за да се подигне нивната свест, за да не се создаваат ѓубришта и да се започне со поинтензивно селектирање на отпадот. Сето ова е предуслов за развивање на циркуларната економија што се промовира во Европската унија.

Повеќе...

Европо, заслуживме! - Колумна на Бoјан Петровски, претседател на МОДОМ

47682731 984689388383008 4338652847181660160 n

Ни на сон не ми одеше дека еден ден ќе бидеме во центарот на европските разговори, дека земјите членки на Европската Унија ќе не стават на секојдневната агенда, дека ќе дебатираат за нашата земја, дека ќе аргументираат со за и против на состаноци на европско ниво. Во исчекување на одговори, кога си во исчекување е најтешко, а ти мал и немоќен.

Повеќе...

ЗА РОДОВИОТ ЈАЗ ВО УМЕТНОСТА...... или за (подза)скриената улога на жената уметник

40424789 10217621394631753 1771825789449273344 n

Сто години по првото прославување на меѓународниот ден на жената и борбата на жените за признавање на нивната еднаквост со мажите во сите сфери на општеството: право на глас, имот, социјални и здравствени права, образование, еднаква плата..., сеуште е изразен јазот на успешни жени, наспроти успешни мажи во поединечни економски и стопански категории.

Повеќе...

Маја Морачанин од ДОМ: Зелените вредности – трајна визија

MajaMoracanin4KongresGovornica

Во текот на последните години, еколошката свест на граѓаните кај нас, значително порасна. Сведоци сме на зголемен интерес за темите од областа на заштитата на животната средина и здраво и квалитетно живеење. Јавноста континуирано ги следи и бурно реагира на проблемите со загадувањето на воздухот, водите, почвата, загадувањето од рудниците, отпадот, дивата сеча на шумите, уништувањето на  зеленилото и неодржливата урбана експанзија. Потребата за чиста и здрава животна средина претставуваше мотив за формирање на голем број граѓански иницијативи и здруженија кои активно делуваат во оваа сфера. Преку различни форми на граѓански активизам, од акции за чистење на отпад, преку учество на дебати, протести, локални референдуми, до предлагање конкретни решенија и соработка со надлежните институции.

Повеќе...

Како понатаму? - Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

Bojan UK

Од 30-ти септември, ноќта, до сега не можам да се ослободам од прашањето: што да се прави сега и како понатаму? Кој победи, а кој изгуби, кој е предавник, а кој е патриот? Во главата ми се имешаа и антиката и словенството и знамињата на Вергина и на независна Македонија...се прашувам дали го чуваме името или сиромаштијата, дали ги отвораме вратите кон ЕУ и НАТО или одиме по слепа улица?

Повеќе...

Одлуката е во наши раце! - Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

Bojan Petrovski govornica

Дојдовме до момент кога треба да одлучиме -  дали да се поместиме од мртва точка или да продолжиме да живееме  во апатија, со илузии и со фиктивни надежи? Очигледно е дека во вакви околности, мојата генерација нема време за чекање. Изминаа  27 години од осамостојувањето на Република Македонија, што е  сосема доволно време за да се запрашаме: Што направивме, што постигнавме, до каде отидовме и каде сме? Секоја година чувсвувам како да се наоѓаме на крстосница, на која што подзастануваме и најчесто се запрашуваме: Каде бевме? Каде сакаме да бидеме? Каква е нашата иднината, иднината на младата генерација и каква сакаме таа да биде? Додека повеќето мои другари, пријатели, соседи и колеги секојдневно размислуваат да најдат излез од економската криза со заминување во белиот свет и ја реализираат истата, ние, можеби најупорните и најоптимистите останавме тука да се обидеме да ја вратиме надежта и да кажеме дека навистина ќе не биде,  дека навистина е дојден моментот кога се создава реална политичка основа да размислуваме дека ќе биде подобро. Одлуката е една, тука е пред сите нас.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl