Интервјуа

Интервју со Крстески: Државниот архив е еден од главните столбови на нашата државност, историја и националниот идентитет

„За секоја земја и нација од огромно значење е зачувувањето на документацијата, особено на онаа што се однесува на нејзината историја, култура, традиција и се она што е белег и го карактеризира националниот идентитет“, истакна во интервју за „Локално“, директорот на Државниот архив на С.Македонија, Емил Крстески.

Крстески посочува дека  во депоата на Државниот архив се наоѓаат многу значајни документи што се однесуваат на нашето минато. Имаме, како што вели, документи, писма и други материјали од познати наши илинденци, просветители и писатели, општествени дејци, како и оригинални документи од најзначајните политичко-историски процеси, настани и личности. Тие сведочат за нашата историја, за нашето минато и се несоборливи факти за многу настани и личности.

emil krsteski lokalno

Повеќе...

Интервју со Оџаклиеска: Владата презема итни чекори за кадровско екипирање во насока на зачувување на статусот на Охридскиот регион

„Министерството за животна средина и просторно планирање даде придонес во изработката на Планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион и Стратегиската оцена на животната средина. Како една од поважните мерки во Планот за управување е предвидено донесување на план за крајбрежјето“, посочи во интервју за „Локално“, заменик министерката за животна средина и просторно планирање, Христина Оџаклиеска.

safe image

Повеќе...

ИНТЕРВЈУ со Морачанин: Ова што го прави Бугарија е спротивно на Договорот за добрососедство

„Блокирањето на почетокот на преговорите на Македонија со ЕУ, од страна на бугарската влада е спротивно на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, потпишан од двете држави во 2017 година и спротивно на Одлуката за почеток на преговорите, донесена едногласно од сите земји членки на ЕУ, во март годинава“, вели претседателката на ДОМ, Маја Морачанин, во интервју за „Локално“.

maja lokalno

Повеќе...

Морачанин за МИА: Да придонесеме за целосно почитување на правата на ЛГБТИ луѓето и нивна заштита од дискриминација, стигматизација, говор на омраза и насилство

По повод Меѓународниот ден на човековите права – 10 декември, во Собранието на Република Северна Македонија во соработка со Националната мрежа против хомофобија и трансфобија пред неколу дена беше конституирана Интерпартиската парламентарна група за унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето. Прв пат оваа група беше формирана во мандатот на претходниот парламентарен состав.

morachanin za mia da pridoneseme za celosno pochituva e na pravata na lgbti lu eto i nivna zashtita od diskriminaci a stigmatizaci a govor na omraza i nasilstvo

Повеќе...

Љупчо Јаневски, генерален секретар на ДОМ и директор на АППТ: Да продолжи рокот за искористување на ваучерите и да се отворат ски-центрите со посебни протоколи

– Агенцијата за промоција и подршка на туризмот (АППТ) бара од Комисијата за заразни болести и од Министерството за здравство да донесе посебни протоколи кои ќе овозможат отворање на домашните ски – центри, а во понеделник, на состанок на Координативното тело, се очекува сите комори, здруженија и асоцијации да дадат дополнителни предлози за ублажување на корона-ударот. Предлог-мерки, среднорочни и долгорочни, ќе изнесат и АППТ, како и Министерството за економија.

ljupco janevski

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Службено лице за посредување со информации од јавен карактер:
Билјана Крстевска
тел. 071 344 544
e-mail: biljana.krstevska80@gmail.com

Социјални медиуми

Анкета