Активности

МОДОМ на Генералното Собрание на подмладокот на Европските Зелени ќе поднесе барање за членство

2modom

Подмладокот на Европската зелена партија ќе го одржи своето Генерално Собрание и пролетна Конференција во Мехелен, Белгија од 17 до 21 мај. Овој настан е посебно важен поради подготовките за европските изборите во 2014 година. Посебен осврт ќе има на финансиската криза, нејзиното глобално влијание и можните решенија.

Повеќе...

Младите да имаат полесен пристап до неформалното образование

simona-sardelic-199x300                                                                                                                         

-Подмладоците на повеќе политички партии во земјава деновиве одговарааат на прашањата на Радио МОФ за проблемите на младите, нивните приоритети и цели кои се поврзани со младите. Серијата интервјуа кои се составени од исти прашања испратени до сите партиски подмладоци, ги пренесуваме интегрално, овој пат со Симона Сарделиќ, претседателката на младинската организација на Демократската обнова на Македонија (МОДОМ). 

- Кои се главните цели на подмладокот на вашата партија и кои се вашите приоритети?

Приоритети на МОДОМ се: демократија и човекови права, родова еднаквост, едникви можности и недискриминација, одржлива економија и зелени младински работни места, одржливо земјоделие, екологија, применливо образование, култура, соработка со сестрински организации во меѓународни рамки и сорабтка со НВО. Овие цели сакаме да ги постигнеме преку подготовка на стратегии и акциони планови за поддршка на младите, мерки за намалување на невработеноста кај младата популација, инвестиции во изградба на капацитети каде младите ќе можат да се собираат и да ги остваруваат своите социјални, културни, економски и креативни потреби. Посебно внимание треба да се посвети на здравјето на младата популација, особено намалување на ризиците од сексуално преносливите болести, инвестиции во образовните капацитети за подобрување на условите за работа и престој на младата популација и обезбедување полесен пристап кон неформалното образование.

- Кои се најважните проблеми за младите во земјава?

Воедно погоренаведените се и најважните проблеми на младите во земјава, детектирани од наша страна.

- Како им овозможувате на вашите членови да учествуваат во работата и управувањето на подмладокот?

МОДОМ како и ДОМ има свои органи, претседателство, извршен, централен и надзорен одбор на чии седници ги донесува своите одлуки на национално ниво. На локално ниво нашите членови се организирани во општински организации, но се активни и на состаноците на сениорите. Организираме семинари на кои се едуцираме, но и споделуваме искуства на основа на кои се темалат нашите акциони планови. Организираме предавања, трибини и улични акции, а сме учесници и на редица настани организирани од други политички подмладоци, невладини организации и фондации, како и на меѓународни настани организирани од нашите сестрински организации и мрежи кои се дел од Европските млади Зелени.Членови на МОДОМ се активни и имаат право да гласаат за одлуките и во сите тела на ДОМ, почнувајќи од комисиите па до највисокото тело, Централниот одбор.

- Кои се најголемите постигнувања на подмладокот на вашата партија за 2012-тата година?

- Во март минатата година МОДОМ под уставно име стана полноправна членка на Мрежата за развој и соработка на младите европски Зелени, за време на Генералното собрание во Киев и Потпретседателот на МОДОМ, Баже Јосифовски, стана член на Извршниот одбор на истата. Имавме и промоција на Клубот на оратори на МОДОМ, кои преку готови и сопствени текстови ја пренесоа пораката „Да ги одбраниме парковите“ на Денот на планетата. Во јуни организиравме дводневен семинар на тема „Обновлива младинска енергија“ за учесници од сите општински организации во Македонија, а во септември, во пресрет на локалните избори со предавачи од Зелените од Србија и Финска организиравме дводневен семинар во Маврово на тема „Во Домот на Зелената победа“ на кој беа преставени целите, карактеристиките и резултатите на зелената кампања и зборувавме за значењето на младинскиот активизам. МОДОМ е активен поддржувач и на глобални акции како Часот на земјата, Ајде Македонија, Денот за борба против сида, и нашиот Ден на дрвото.

К.О.

текстот е превземен од www.radiomof.mk

Да се спречи масовното труење на кучиња во Скопје

kirkov

Претседателот на МОДОМ Карпош, Стефан Кирков, алармира за состојбата со труења на кучиња во Скопје...

За да погледнете, притиснете на следниот линк...https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Y-0OYtYdYPw

Зелените младински работни места- приоритет за идните градоначалници

DSC06956

Европските млади зелени, Младинската организација на Демократска обнова на Македонија (МОДОМ) И Движењето на екологисти на Македонија (ДЕМ)во периодот од 15-ти до 20-ти јануари во Стење, Ресен одржаа регионален состанок на тема „Младинска невработеност и зелени работни места“.МОДОМ беше домаќин на овој состанок.

Повеќе...

Можностите за вработување на младите во органското земјоделство

DSCN4255

Проектите како овој ги инспирираат и мотивираат младите да најдат решенија за сложените секојдневни проблеми со кои се соочуваат преку младински активизам и креирање на можности за отворање на зелени работни места и развој на зелената економија.

Повеќе...

Избрано новото раководство и програма на МОДОМ

530527 10151194432399023 1385802995 n

Денес, на ден 02.12.2012 година (недела), со почеток во 12 часотво Салата на советот на Општина Кисела Вода се одржа Изборно собрание на Младинската организација на Демократската обнова на Македонија (МОДОМ).

Повеќе...

ДОМ бара повеќе велосипеди со велосипедски патеки и бесплатен јавен превоз за студентите

DOM bara Velosipedski pateki i besplaten prevoz za studenti

 

 

 

 

 

 

ДОМ како зелена партија му предлага на Градот Скопје натамошна разработка на сообраќајниот концепт во функција на развој на зелениот транспорт и поголема мобилност на студентите. На прес конференцијата присуствуваа и советничката од општина Кисела Вода, Дивна Видиниќ и претставникот на МОДОМ, Баже Јосифовски.ДОМ бара: Повеќе велосипеди со велосипедски патеки, што би значело подобрување на постоечките и изградба и обележување на нови велосипедски патеки; зголемување на бројот на велосипеди и станици за изнајмување; слободно возење во првите 30 минути, слично на Париз. Бесплатен превоз за студентите со јавниот транспорт во работните денови и Поевтинување на зонското паркирање и негово фокусирање на централното градско подрачје, со оставање слободен простор за паркирање на жителите во населбите - рече портпаролот и советник во општина Ѓорче Петров Тони Ритов.

Повеќе...

Младите како промотори на зелената идеологија

MODOM-Seminar-Mavrovo

 

 

 

 

 

 

 

МОДОМ и Мрежата за Сооработка и Развој на Источна Европа во Маврово одржаа дводневен семинар. На  овој тренинг земаа учество  над 100 учесници  од  МОДОМ. Младите активисти од  сите  делови  на  нашата  земја   го  споделија  своето  искуство во промовирањето  на  зелените  идеи на  локално  и  регионално  ниво, зборувајќи за  зелените  вредности.

Повеќе...

Денот на планетата Земја одржан под мотото „Да ги одбраниме парковите“

Da gi odbranime parkovite 9

Носење закон за зеленило, изработка на Зелен катастар на градот, како и носење закон за Градски архитект се трите конкретни заложби кои беа истакнати на манифестацијата на ДОМ „Да ги одбраниме парковите“, по повод Светскиот Ден на планетата Земја.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета