Активности

Учество на Конференција на тема Feminist Climate Conference Webinar!

Претставничките на Форумот на жени на ДОМ: Силвана Кржовска, Нада Пешева, Христина Оџаклиеска и Ивана Здравeвска, земаа учество на вебинарот организиран од Европската зелена фонација GEF-Green European Foundation на тема Feminist Climate Conference Webinar!

На вебинарот свое излагање имаа: Krista Mikkonen, Министер за животна средина и климатски промени од Финска, Minister of the Environment and Climate Change (FIN), Ulrike Röhr: Инженерка, социлог, ко-оснивач на глобалната мрежа

GenderCC - Women for Climate Justice (Германија), Olfa Jelassi: Млада лидерка во областа на животната средина, обучувач и адвокат за климатски промени, родови прашања и млади (Тунис), Tracy C. Kajumba: Главен истражувач и тим лидер, во Climate Change Group; International Institute for Environment and Development (Велика Британија), Petra Laiti: Актвист од Сами народот (Финска), Bridget Burns: Директор на Women's Environment & Development Organization (САД), Jacqueline Patterson: Senior Director, Environmental and Climate Justice Program; National Association for the Advancement of Colored People (САД), Linnéa Engström, поранешен Европратеник во Европскиот парламент Green Party 2014-2019.

Mарш за правата на жените „Ти не си виновна!“

Претставнички на Форумот на жени на ДОМ, Претседателката на Форумот на жени на ДОМ со Претседателката на ДОМ Маја Морачанин учествваа на маршот што се оддржа по повод одбележувањето на 8 Март Меѓународниот ден на жената и нејзината борба за независност и равноправност. Маршот  за правата на жените под мотото „Ти не си виновна!“ се одржа во организација на Платформата за родова еднаквост и активистките за женски права, кои четврта година по ред организираат „Марш за правата на жените“, а Форумот на жени на ДОМ секоја година ја поддржува оваа актовност. Маршот за правата на жените се одвиваше според однапред определена рута, тргнувајќи од плоштадот Филип Втори, преку Камениот Мост, Плоштад Македонија, а заврши во Паркот Жена Борец.

mars za pravata na zenite

Кампања за активно учество на жените во политичкиот живот

Форумот на жени на ДОМ со поддршка на членовите на Централниот Одбор ја спроведе акцијата за ВОВЕДУВАЊЕ НА КВОТА ОД 50 + % ЖЕНИ ЗА УЧЕСТВО НА ЖЕНИТЕ ВО ПОЛИТИЧКИТЕ ТЕЛА, што е дел од програмските заложби на ДОМ и Форумот на жени на ДОМ:

50 posto plus zeni

  • Измени на Изборниот Закон со воведување на квота за најмалку 50% жени, на избирачките листи за парламентарни и локални избори и квота за најмалку 50% жени кандидатки за градоначалнички
  • Воведување квота за најмалку 50% жени министерки во Владата
  • Воведување квота за најмалку 50% жени во управни и надзорни одбори, комисии и тела во надлежност на централната и локалната власт

Четврто Изборно собрание на Форумот на жени на ДОМ

Во Скопје, денес се одржа 4-тото Изборно собрание на Форумот на жени на зелената партија ДОМ. На Собранието покрај 118 делегатки, присуствуваа и претседателката на Клубот на пратенички-Ѓулумсер Касапи, пратенички, претставнички на женските организации на политички партии и невладини организации.

Претседателката на Клубот на пратенички, Касапи го поздрави Собранието истакнувајќи го огромниот придонес на ДОМ за унапредување на правата на жените. Потенцираше дека само преку заедничка борба на сите жени може да се постигне унапредување на родовата еднаквост и прогрес на општеството.

sobranie na forum na zeni

Повеќе...

Садење дрво во паркчето во Автокоманда позади Домот на културата

Во чест на одржување на четвртото изборно собрание на Форумот на жени на ДОМ, членките и раководството на Форумот на жени со претседателката Силвана Кржовска, претседателката на ДОМ Маја Морачанин и пратеничката Лилјана Поповска засадија дрво во зелениот простор зад Домот на културата во Автокоманда.

 forum na zeni drvce

8 Март: Хуманитарна помош за бездомниците од Форумот на жени на ДОМ

DOM zname

Форумот на жени на ДОМ организира хуманитарна акција за  собирање на храна, облека, обувки и средства за лична хигена за бездомните лица, по повод 8 Март – Меѓународниот ден на жената. Ги повикуваме сите граѓани да се приклучат кон оваа хуманитарна акција. Своите донации можат да ги достават во Централната канцеларија на ДОМ (ул. Никола Вапцаров бр.18 Скопје).

Повеќе...

Форумот на жени со поддршка на жените во Шпанија во борбата против предлог законот за ограничување на правото на абортус

DOM zname

Форумот на жени на ДОМ ги поддржува  жените и женските организации во Шпанија да се изборат против предлог законот за ограничување на правото на легален, слободен и безбеден абортус.

Повеќе...

Форумот на жени на ДОМ ја предаде помошта на опожарените ромски семејства

DOM zname

Денес во 12:00 часот во населбата Циглана на местото на изгорените куќи претставничките од Форумот на жени на ДОМ заедно  со претседателката  Лилјана Поповска  ги посетија семејствата чии куќи изгореа во пожар до темел,предавајки ја  собраната хуманитарна помош.

Повеќе...

Форум на жени на ДОМ е против предлог на законот за абортус

DSC07792

Форумот на на жени на ДОМ е против предлогот на законот за абортус, кој е доставен до собранието на Р. Македонија. Сметаме дека правото на абортус е неприкосновано право на жената и е во доменот на основните човековите права.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета