Category Kolumni

Одлуката е во наши раце! – Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

bojan petrovski govornica

Дојдовме до момент кога треба да одлучиме –  дали да се поместиме од мртва точка или да продолжиме да живееме  во апатија, со илузии и со фиктивни надежи? Очигледно е дека во вакви околности, мојата генерација нема време за чекање.…

Развојот на туризмот може да биде столб на нашата економија – Љупчо Јаневски

ljupco janevski 8

Кога станува збор за туризмот, едно од најзначајните прашања што се наметнува е: како оваа стопанска дејност да стане главна, водечка гранка во економијата, што ќе придонесе за зголемување на вработеноста и за раст на економијата воопшто?  Според светските искуства…

Лоши математики

lile

Јасно е како опозицијата го блокира Буџетот, видливи се потезите и механизмите што ги употребува во собраниските расправи, но не е јасна математиката со која влегува во ова. Толку многу инженери, а слаби математичари. Македонија е во нова политичка криза,…

Хамбург, европскиот Зелен главен град за 2011

hamburg

Хамбург е еден од главните транспортни центри во Северна Германија и е еден од најбогатите градови во Европа. Но со комбинирање на својата индустриска сила и обврската да го намали своето влијание врз животната средина, вториот по големина град во…

Меѓународна мрежа на „Зелени градови“

iclei mainlogo rgb

ICLEI е меѓународно здружение на локалните власти, како и на националните и регионалните организации на локални власти кои се посветени на одржливиот развој. Во оваа асоцијација членуваат над 1220 локални влади од 70 различни земји и застапуваат повеќе од 569.885.000…

Македонија без нуклеарка!

liljanapopovska 1

Македонија е земја со неискористен воден потенцијал, многу големи и мини хидроцентрали чекаат да бидат изградени. Имаме исто така 250 до 300 сончеви денови годишно, со одличен агол, што е практично растурена енергија по нашите простори. да не зборуваме за…

Зелено во црно-белиот свет

Znameto na DOM

Голема е дилемата како да постапиш кога некој јавно те плука, навредува и омаловажува само затоа што не мислиш стопроцентно исто како него или, да биде гревот поголем, што не реагираш исто. Што не си одбрал иста политичка страна, туку…

Зелената економија е реалност, а не фикција

Znameto na DOM

Во Република Македонија, терминот „Зелена економија“  е сеуште непознат и за пошироката македонска јавност воопшто неразбирлив, а пак уште повеќе не се согледува нејзиното значење за економскиот развој на Македонија, која од своја страна и онака е сиромашна со природни…

Лилјана Поповска: ЗЕЛЕНИ РАБОТНИ МЕСТА

lile seminar mavrovo

Во последниот извештај од Европската комисија значителен простор е посветен на делот за напредокот на Македонија на планот на животната средина. Всушност, најголем досега, што го потврдува ставот дека за првпат една Влада посветува толку внимание на оваа тема. Но,…

Насер Хот: Време идно – Извештај на Министерството за туризам на РМ за 2017

Znameto na DOM

Ова е футуристичка приказна, но тоа што дејствието се случува по десет години од оваа 2008, не значи дека не е можна. Токму спротивното – многупати до сега се докажало дека визијата за утрешнината е силен мотиватор на дејствувањето денес.Значи,…