Category Kolumni

Колумна Бојан Петровски, Претседател на МОДОМ – ЗА МЛАДИТЕ СЕ РАБОТИ

boјan petrovski

Деновиве повторно стануваат актуелни некои статистички податоци, токму во период кога наближуваме до омилениот македонски „спорт“ – избори, па почнуваме да правиме најразлични игри со бројки и проценти. Мене лично ме загрижуваат некои податоци што се изнесуваат во јавноста, а…

Скопје виа Париз – Колумна на Бојан Петровски претседател на МОДОМ

boјan petrovski

Во пресрет на историскиот состанок, чекајќи ја долгоочекуваната и заслужена одлука за почеток на пристапните преговори со ЕУ наидуваме повторно на недифинирана разрешница. За потсетување, после решение на децениските проблеми со Бугарија, договорот и решението на добро познатиот проблем со…

Македонците и рајската градина – Колумна на Драган Чунгурски, член на ЦО на ДОМ

dragan chungusrki

Со посетите на руралните места најдобро можете да ја почуствувате и да ја разберете традицијата на еден народ, но и да ги согледате неговите навики и однесување. Се разбира во тие урбани места има и многу туристи. Насекаде гледате многу…

Еко патриотизам – Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

boјan petrovski

   Зборот патриот првпат се споменува во осмиот век, а поимот патриотизам некаде во 18 тиот век. Историски гледано, тоа е термин што се употребувал да означи чувства и емоции, припадност, локација и поврзаност со татковината. Очигледно, станува збор за…

Насоките на американската политика – Колумна на Емил Крстевски

emil ksrtevski kolumna foto 1

По минатонеделното соборување на американско беспилотно летало од страна на иранските воени сили, погледите на светската јавност повторно беа насочени кон Блискиот Исток, како хронично невралгична точка низ која поминуваат линиите на интересите на големите сили. САД веднаш се заканија…

Регионални решенија за отпадот и дивите депонии – Колумна на Ана Петровска, Државен секретар во Министерството за животна средина

ana petrovska fotografijaok

Сведоци сме дека јавната хигиена во градовите и во руралните средини е на ниско ниво. Главни причини се недоволната опременост и ефикасност на комуналните претпријатија, но и ниската свест на граѓаните за проблемите со дивите депонии и ѓубриштата. За да…

Европо, заслуживме! – Колумна на Бoјан Петровски, претседател на МОДОМ

boјan petrovski

Ни на сон не ми одеше дека еден ден ќе бидеме во центарот на европските разговори, дека земјите членки на Европската Унија ќе не стават на секојдневната агенда, дека ќе дебатираат за нашата земја, дека ќе аргументираат со за и…

ЗА РОДОВИОТ ЈАЗ ВО УМЕТНОСТА…… или за (подза)скриената улога на жената уметник

40424789 10217621394631753 1771825789449273344 n

Сто години по првото прославување на меѓународниот ден на жената и борбата на жените за признавање на нивната еднаквост со мажите во сите сфери на општеството: право на глас, имот, социјални и здравствени права, образование, еднаква плата…, сеуште е изразен…

Маја Морачанин од ДОМ: Зелените вредности – трајна визија

majamoracanin4kongresgovornica

Во текот на последните години, еколошката свест на граѓаните кај нас, значително порасна. Сведоци сме на зголемен интерес за темите од областа на заштитата на животната средина и здраво и квалитетно живеење. Јавноста континуирано ги следи и бурно реагира на…

Како понатаму? – Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

boјan petrovski

Од 30-ти септември, ноќта, до сега не можам да се ослободам од прашањето: што да се прави сега и како понатаму? Кој победи, а кој изгуби, кој е предавник, а кој е патриот? Во главата ми се имешаа и антиката…