Category Kolumni

Колумна на Елисавета Марковиќ – член на Централниот одбор на ДОМ

90707500 10219771899079209 6523136590464679936 o

Значењето на Етичкиот кодекс на архивистите Апстракт Целта на статијата е во кратки црти да направи осврт за важноста на дејноста на архивите и архивските институции како и значењето на архивската професија и постапувањето на архивските работници при ракувањето со…

д-р Емил Крстески, член на Извршен одбор на ДОМ: Државниот архив – столб на националниот идентитет

emil skrsteski arhiv1

Развојниот пат на архивската дејност во Македонија е во непосредна врска со историјата на Македонија и македонскиот народ. Зачетоците на архивска дејност на почвата на Македонија може да се бараат уште за време на античкото кралство Македонија, кога таа граѓа…

Колумна на Д-р Христина Оџаклиеска, член на Извршен одбор на ДОМ

hristina

Економските активности ги создал човекот за задоволување на сопствените потреби. Помеѓу економските активности и природата постои тесна врска, првенствено заради зависноста од природни ресурси. Од тука, економските претпријатија ги набљудуваме како отворен систем во кој постои проток на ресурси. На…

Ден на животната средина, колумна на Слаѓана Стаменкова, претседателка на Комисијата за екологија на ДОМ

sladјana

Од 28 мај до 05 јуни се одбележуваат денови на животната средина. Светскиот ден на животната средина што го одбележуваме на 5 јуни е под мотото – ВРЕМЕ Е ЗА ПРИРОДАТА. Ова мото повикува на акција против забрзаната загуба на…

Колумна на Бојан Петровски, Претседател на МОДОМ: Колективна свест

boјan petrovski

Прв училишен ден, прво одделение, наставничката го поздравува класот преполн со идни интелектуалци, многу мали, ама наредна генерација која ќе биде темел и движечка сила во општеството. Ги поздравува и се претставува, им објаснува зошто секој еден од нив е…

Светлана Станојковска, советничка од ДОМ во Пробиштип: Со здрава исхрана до добро здравје

svetlana stanoјkovska ss

Со ширењето на коронавирусот во светот и кај нас, луѓето остануваат дома со недоволна физичка активност и лоши прехрамбени навики што преставува и ризик за здравјето. Во ова време на пандемија особено е важно да конзумираме здрава храна за да…

Колумна на Елисавета Марковиќ: Циркуларната економија, предизвик или решение

0 02 0a 283711fec93d2a160e5cea75ffc79468930d8c0ae15859a0bfd52d2942349413 5610a626

Како дополнителна мерка во вондредните услови предизвикани од корона вирусот, имавме неполн тридневен полициски час. После завршувањето на викенд полицискиот час, во градот наш убав, на виделина исплива сиот отпад од нашето живеење во овие 60-тина часови. Преполни контејнери и…

Колумна на Елисавета Марковиќ: Наметнати промени, корективно однесување

0 02 0a 283711fec93d2a160e5cea75ffc79468930d8c0ae15859a0bfd52d2942349413 5610a626

Изминатата 2019 година, меѓу останатото ќе ја паметиме и како година во која интензивно и гласно се говореше за превземање итни мерки и акција за намалување на климатските промени, глобалното затоплување, високата загаденост на воздухот и секако, штетното влијание врз…

Колумна на Бојан Петровски, Претседател на МОДОМ: Земјата се реновира

boјan petrovski

Некаде при средината на декември во Кина се појавува вирус со кој се заразуваат преку 300 луѓе за рекорден период од неколку дена. Си велевме, па далеку е Кина, нема да стигне до тука. На почетокот на Јануари повторно светските…

“Јавна соба” – Колумна на Бојан Петровски, претседател на МОДОМ

boјan petrovski

Колку од нашите информации се јавни? Што се случува со сите фотографии и видеа кои ги праќаме на партнерите, пријателите, на социјалните мрежи и апликации? Дали сме безбедни во цел тој интернет свет. Сигурно сите се преиспитуваат за јавното споделување…