Соопштенија

Поповска: Интеркултурализмот на граѓанскиот сектор придонесува за социјалната кохезија

Ohrid

„Република Македонија има потреба од механизми за јакнење на граѓанскиот карактер и граѓанската кохезија, во функција на своето опстојување и напредок. Мултикултурните поврзувања во граѓанскиот сектор се препознаени како заеднички именители, кои обезбедуваат интеркултурен дијалог и ја зголемуваат граѓанската кохезија. Ние имаме скапоцено искуство на овој план со мултикултурни организации, коалиции и мрежи, кои функционираат одржливо со години, надминувајќи ги културните граници. Во граѓанскиот сектор доаѓа до проникнување на различните култури, при што се создаваат заеднички интеркултурни вредности, кои се основа за градење стабилно општество. Овие процеси бараат силна институционална поддршка, за да имаат поголемо влијание“ рече пратеничката Лилјана Поповска на 6-та меѓународна конференција Охрид-Водици, што се одржа од 17 до 19 јануари 2018 во Куќата на Уранија во Охрид, во организација на Универзитетот „Евро-Балкан“.

Повеќе...

ДОМ: Законот за урбано зеленило ќе го “зазелени“ урбанизмот

IMG 3959

„Конечно после седум години успеавме да го донесеме овој Закон за кој сметам дека ќе донесе револуција во просторното планирање, односно ставаме рачна кочница на уништување на зеленилото и бетонирање на општините. Со овој закон веднаш ќе може да се почувствуваат придобивките, односно нема зеленилото да ни го снемува пред очи, ќе имаме еден сосем нов пристап во планирањето со тоа што обврзуваме во урбанистичките планови да има 20 отсто предвидено зеленило, не само во населените места, туку и надвор од нив. Очекувам веќе за две години да ги видиме резултатите од зазеленување на градовите, верувам во тоа зашто кај сите градоначалници има силна волја за зазеленување на општините“, вели пратеничката на ДОМ, Лилјана Поповска, еден од иницијаторите за донесување на Законот за урбано зеленило.

Повеќе...

ДОМ: Ригорозни мерки против загадувањето

DOM zname

Македонските градови се и натаму потонати во смог и неопходни се ригорозни мерки против загадувањето. Потребни се интервентни набавки на : опрема за уништување на медицински и друг биолошки отпад  во Дрисла, пречистувачи на воздух, апсорбери на чад од оџаци на домаќинствата, филтри на  индустриски оџаци и слична опрема. Ова се неопходни и полезни инвестиции во здравјето.

Повеќе...

БОЖИKНА ЧЕСТИТКА ОД ДОМ

DOM zname 1

ДОМ им ги честита Бадник и Божик на сите граѓани на  Република Македонија од православна вероисповед, со желби за добро здравје, среќа и бериќет.

Повеќе...

БОЖИKНА ЧЕСТИТКА ОД ДОМ

DOM zname 1

ДОМ им ги честита Бадник и Божиќ на сите граѓани на  Република Македонија од православна вероисповед, со желби за добро здравје, среќа и бериќет.

Повеќе...

ДОМ: Среќна 2018 за сите во Македонија!

novogodisna cetitka

     ДОМ им ја честита Новата 2018 Година на сите граѓани во Република Македонија и им посакува среќа, здравје и благосостојба! Да биде ова година на олеснување и постигнување правда, мир и достоинствен живот дома, но и година на исчекор на меѓународен план!

Повеќе...

ДОМ: Законот за урбано зеленило го помина првото читање

DOM zname

„Со оглед на загаденоста на воздухот во земјава, Законот за урбано зеленило треба да се донесе што поскоро, за да можат локалните власти да почнат да го применуваат. Екологијата беше главна тема на последните локални избори, а граѓаните масовно ги поддржаа овие програми,“ рече Поповска на собраниската седница, претставувајќи го Предлог-Законот за урбано зеленило.

Повеќе...

ДОМ: Вонредна состојба и итни мерки за загадувањето!

Zname

Македонија се гуши во смог со астрономски вредности и секое намалување на загадувањето значи спасено здравје и живот на граѓаните. Да не се обесхрабруваме дека не можеме да го сведеме загадувањето на нула, туку да дејствуваме за намалување на штетите со итни мерки, а паралелно со нив да ги започнеме среднорочните и долгорочните мерки.

Повеќе...

Лиле Поповска на протест во Валандово: Владата го има решението за Казандол

lile popovska 1

Пратеничката и претседателка на партијата ДОМ, Лилјана Поповска, одржа говор пред присутните на денешниот протест во Валандово против изградба на рудници во кој што рече дека Владата го има решениетo за стопирање на изградбата на рудникот Казандол.

Повеќе...

ДОМ избрана за полнoправна членка во семејството на европските зелени партии

24093719 1670542789633511 750123228 o

На денешната завршна сесија на собранието на Европските Зелени што се одржа во Карлштад, Шведска, Демократската Обнова на Македонија беше избрана за полноправна членка.

Со ова ДОМ го заокружи својот развоен пат како зелена партија од Република Македонија и успеа дел од нашето општество да внесе во Европа.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин 

Социјални медиуми

Анкета