Соопштенија

Поповска бара нота до Албанија за хемиското оружје

lile seminar mavrovo

Лилјана Поповска во име на ДОМ како зелена партија побара од Министерот за надворешни работи, Никола Поповски, да упати нота со загриженост до Албанија во врска со намерата за уништување на сириското хемиско оружје во Елбасан.

Повеќе...

ДОМ на Собранието на Европската Зелена

Brisel

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска заедно со претседателката и потпретседателот на МОДОМ, Симона Сарделиќ и Блаже Јосифовски, од 8 до 10 ноември присуствуваа на Годишното собрание на Европската Зелена Партија, кое се одржа во Брисел. 

Повеќе...

ДОМ предлага интервентни мерки за загадувањето во Скопје

05.11.2013 Soopstenie maja

Загрижени од алармантно високиот степен на загадување на воздухот во Скопје и опасноста по здравјето на граѓаните, oсобено поради високата концентрација на суспендираните ПМ 10 честички во воздухот кои потекнуваат од различни извори, а најмногу од емисиите во воздухот од индустриските капацитети,издувните гасови од возилата,  електраните,затоплувањето на домаќинствата, согорувањето на отпад, ДОМ ги предлага следните интервентни мерки :

Повеќе...

Поповска на првиот регионален состанок на парламентарните тела надлежни за човекови права и рамноправност на половите

lile

Делегација на Собранието на Република Македонија, предводена од Лилјана Поповска, на 29 и 30 октомври оваа година ќе учествува на првиот регионален состанок на парламентарните тела надлежни за човекови права и рамноправност на половите што се одржува во Белград, Република Србија.

Повеќе...

ДОМ: Извештајот ќе го убеди Советот на министри за почеток на преговори

DOM zname

ДОМ е задоволен што Македонија повторно доби позитивен Извештај од Европската Комисија и што во Извештајот е нотиран напредокот на земјата во повеќе области.  Изразуваме и надеж дека оваа година 5-тиот по ред позитивен извештај ќе го убеди Советот на министри на ЕУ да и даде датум за преговори на нашата земја во склад со препораките на Европската Комисија.

ДОМ и Вила Зора:Институциите да ја спречат дивата сеча

DOM zname

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска и Ване Михајловски, член на НВО Вила Зора, на нивно барање денеска имаа средби со директорот на Државниот инспекторат за шумарство и ловство, г-н Билен Саљији и со директорот на ЈП Македонски шуми, г-н Жарко Караџоски, како реализација на неодамнешната најава на заедничката прес-конференција дека ќе се побараат информации од надлежните институции заинтензивната сеча на шуми во Велешко, посебно околу селата Папрадиште и Нежилово.

Повеќе...

Реакција на ДОМ за сечата на дрвја на Јакупица

DOM zname

ДОМ за да се спаси шумскиот фонд на планината Јакупица заедно соекологистите преземаат акција за откривање на виновниците коиво шумата на планинскиот масив вршат сеча на дабова и букова шума.

Повеќе...

ДОМ: Повик до туристичкиот сектор за чиста Македонија

DOM zname

По повод Светскиот ден на туризам, ДОМ потсетува дека нема туризам без екологија! Затоа упатува повик до туристичкиот сектор активно да се вклучи во акцијата за чистење што ја организира Министерството за животна средина идната сабота, на 5 октомври.

Повеќе...

ДОМ: им дадовме црвен картон на ГМО

DOM zname

Им дадовме црвен картон на генетски модифицираните организми и на било какви идеи за нивно навлегување во Македонија! Токму тоа го баравме со јавниот повик за сторнирање на Правилникот за сточна храна и ревидирање на Законот за ГМО сега, кога Македонија е сеуште чиста од ГМО.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета