Соопштенија

ДОМ го осудува вандалскиот напад врз ЛГБТ центарот во Старата скопска чаршија

kamenuvani-lgbt-skopje

 

 

 

 

 

 

 

ДОМ реагира по повод вандалскиот напад на отворениот Центар за поддршка на лицата од ЛГБТ заедницата во Старата чаршија. Говорот на омраза само ги заострува проблемите и најостро го осудуваме агресивното и вандалско однесување како најпримитивен начин на изразување на хомофобијата. Луѓето во Македонија секогаш биле толерантни кон припадниците на различни групи по верска и по етничка основа, затоа е потребно достоинствено и човечко однесување и кон припадниците на ЛГБТ заедницата.

Повеќе...

Иницијативата на ДОМ и „Ајде Македонија“ „Македонија без отпад 2012“ успешно се реализираше

PodKaleSobiranjeOtpad

 

 

 

 

 

 

 

Иницијативата на ДОМ и асоцијацијата на невладини организации „Ајде Македонија“ за „Македонија без отпад 2012“ успешно се реализираше. Акцијата опфаќаше чистење на Македонија од отпадот по дивите депонии. Во оваа акција под мото “Активирај се не биди отпад!” беа вклучени Министерството за животна средина и просторно планирање, Град Скопје и 54 општини ширум Македонија имаше регистрирано 440 настани, беа вклучени над 55.000 граѓани и беа отстранети над 60.000 кубни метри отпад.

Повеќе...

ДОМ бара нови заштитени подрачја за побрз развој на еко-туризмот

Toni-Ristov-Pres-Zastiteni-podracja

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОМ предлага прогласување на нови заштитени подрачја, како на пример за Национални паркови (Шар планина, Јакупица, Осогово); Заштитени подрачја (Водно, Скопската тврдина - Кале, Гази Баба), Строги природни резервати (Тиквеш) и др; зголемување на процентот на заштитени подрачја во Република Македонија минимум до светскиот просек од 13%, а што поскоро и достигнување на зацртаното од Просторниот план на Република Македонија од заштитени и предложени подрачја од 17% и создавање на инфраструктура за развој на еко-туризмот, со јасно дефинирани критериуми, во постоечките и во ново прогласените заштитени подрачја - ова беше предложено од прес конференцијата која се одржа во пресрет на Светскиот ден на туризмот 27 септември, а на која говореше портпаролот Тони Ристов.

Повеќе...

ДОМ за Водно: Природата ја казнува ароганцијата на капиталот

potporen-dzid-Vodno1

 

 

 

 

 

 

 

Трката за престиж го доведе во опасност животот, здравјето и безбедноста на луѓето. Денеска се евакуирани само десетина семејства, утре може да бидат илјадници, а можни се и големи човечки жртви. Кој ќе ја сноси одговорноста?

Повеќе...

Декларацијата на Мешовитиoт парламентарен комитет од Брисел позитивен пример за парламентарна дипломатија

Makedonija EU

 

 

 

 

 

 

ДОМ ги поздравува заклучоците и донесената Декларација од страна на Мешовитиoт парламентарен комитет ЕУ - Република Македонија. Ова го сметаме за голем успех на македонската парламентарна дипломатија и потврда дека заедничкото дејствување и консензуален став може многу да придонесат во понатамошното приближување на Република Македонија кон членството во ЕУ. Не радуваат дадените препораки да се врати придавката „македонски” во извештаите на Европскиот совет и да се почитува македонскиот идентитет, култура и јазик, Европскиот совет без одложување да определи почеток на преговори за македонско членство во ЕУ до крајот на 2012 година и пресудата на Меѓународнито суд на правдата од Хаг да биде обврска Грција да не го попречува членството на Македонија во НАТО и почетокот на преговорите за членство во ЕУ.

Повеќе...

ДОМ: Да ги одбраниме парковите

DOM zname

ДОМ, по повод 22 април, Светскиот ден на планетата Земја, организира еколошки настан во недела, 22 април, во 12.00 часот, кај Школката во Градскиот парк во Скопје. Со овој настан ДОМ ја вклучи и Македонија кон светското одбележување на овој ден во кое учествуваат преку 100 земји.

Повеќе...

Лилјана Поповска на Меѓународната конференција за родова еднаквост во Анкара

lile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лилјана Поповска, ·пратеник и претседател на ДОМ, во својство на претседател на Парламентарната комисија за еднакви можности на жените и мажите, денеска и утре, 22 – 23 март, престојува во Анкара како учесник на Меѓународната конференција за родова еднаквост, собир на претседатели на парламентарните комисии за еднакви можности на жените и мажите.

Повеќе...

Балканските зелени во Атина се согласија за нов политички и економски пристап

Athens_Greece_December_2011_17

 

 

 

 

 

 

Балканските зелени на средбата во Атина, при формирањето на Балканската зелена мрежа едногласно се согласија дека на Балканот му треба нов политички и економски пристап и дека зелените партии треба да вложат максимални напори нивните политики да бидат имплементирани во државите од каде доаѓаат.

Повеќе...

ДОМ со балканските зелени партии во Атина ќе ја формираат „Балканската зелена мрежа“

DOM zname

Од 09.12.2011 (петок) до 11.12.2011 (недела), четиричлена делагација на ДОМ  ќе престојува во Атина, Република Грција, каде со останатите зелени партии од сите балкански држави ќе ја формираат „Балканската зелена мрежа“. На иницијативниот собир, како гости ќе присуствуваат и членови од раководството на Европската зелена партија и неколкумина пратеници од Европскиот Парламент. 

Повеќе...

Донаторска конференција "Зелен катастар за идните генерации на Скопје"

Zelen_Katastar_2

 

 

 

 

 

 

За ДОМ е сосема природно што го иницираше Зелениот катастар и што цврсто се залага за реализација на овој проект, затоа што со него ќе создаеме услови за поздраво живеење и ќе добиеме поквалитетна естетска вредност на градот Скoпје. Процесот на изработката на катастарот на зеленилото во Град Скопје, би се изработувал во три фази, поточно изработка на електронска база на податоци – попис на зеленилото во градот, изработка на план за развој на зелените површини, како и спроведување кампања за подигнување на јавната свест за потребата за зачувување и унапредување на урбаното зеленило. Скопје, 05.12.2011. Во просториите на Град Скопје се одржа донаторска средба со наслов "Зелен катастар за идните генерации на Скопје", а целта беше обезбедување на потребни финансиски средства за изработка на Зелен катастар на Град Скопје. Притоа на претставниците од дипломатскиот кор  и од бизнис заедницата им беше претставен проектот, неговите цели и бенефитите кои тој треба да ги донесе.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета