Соопштенија

ДОМ за Водно: Природата ја казнува ароганцијата на капиталот

potporen-dzid-Vodno1

 

 

 

 

 

 

 

Трката за престиж го доведе во опасност животот, здравјето и безбедноста на луѓето. Денеска се евакуирани само десетина семејства, утре може да бидат илјадници, а можни се и големи човечки жртви. Кој ќе ја сноси одговорноста?

Повеќе...

Декларацијата на Мешовитиoт парламентарен комитет од Брисел позитивен пример за парламентарна дипломатија

Makedonija EU

 

 

 

 

 

 

ДОМ ги поздравува заклучоците и донесената Декларација од страна на Мешовитиoт парламентарен комитет ЕУ - Република Македонија. Ова го сметаме за голем успех на македонската парламентарна дипломатија и потврда дека заедничкото дејствување и консензуален став може многу да придонесат во понатамошното приближување на Република Македонија кон членството во ЕУ. Не радуваат дадените препораки да се врати придавката „македонски” во извештаите на Европскиот совет и да се почитува македонскиот идентитет, култура и јазик, Европскиот совет без одложување да определи почеток на преговори за македонско членство во ЕУ до крајот на 2012 година и пресудата на Меѓународнито суд на правдата од Хаг да биде обврска Грција да не го попречува членството на Македонија во НАТО и почетокот на преговорите за членство во ЕУ.

Повеќе...

ДОМ: Да ги одбраниме парковите

DOM zname

ДОМ, по повод 22 април, Светскиот ден на планетата Земја, организира еколошки настан во недела, 22 април, во 12.00 часот, кај Школката во Градскиот парк во Скопје. Со овој настан ДОМ ја вклучи и Македонија кон светското одбележување на овој ден во кое учествуваат преку 100 земји.

Повеќе...

Лилјана Поповска на Меѓународната конференција за родова еднаквост во Анкара

lile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лилјана Поповска, ·пратеник и претседател на ДОМ, во својство на претседател на Парламентарната комисија за еднакви можности на жените и мажите, денеска и утре, 22 – 23 март, престојува во Анкара како учесник на Меѓународната конференција за родова еднаквост, собир на претседатели на парламентарните комисии за еднакви можности на жените и мажите.

Повеќе...

Балканските зелени во Атина се согласија за нов политички и економски пристап

Athens_Greece_December_2011_17

 

 

 

 

 

 

Балканските зелени на средбата во Атина, при формирањето на Балканската зелена мрежа едногласно се согласија дека на Балканот му треба нов политички и економски пристап и дека зелените партии треба да вложат максимални напори нивните политики да бидат имплементирани во државите од каде доаѓаат.

Повеќе...

ДОМ со балканските зелени партии во Атина ќе ја формираат „Балканската зелена мрежа“

DOM zname

Од 09.12.2011 (петок) до 11.12.2011 (недела), четиричлена делагација на ДОМ  ќе престојува во Атина, Република Грција, каде со останатите зелени партии од сите балкански држави ќе ја формираат „Балканската зелена мрежа“. На иницијативниот собир, како гости ќе присуствуваат и членови од раководството на Европската зелена партија и неколкумина пратеници од Европскиот Парламент. 

Повеќе...

Донаторска конференција "Зелен катастар за идните генерации на Скопје"

Zelen_Katastar_2

 

 

 

 

 

 

За ДОМ е сосема природно што го иницираше Зелениот катастар и што цврсто се залага за реализација на овој проект, затоа што со него ќе создаеме услови за поздраво живеење и ќе добиеме поквалитетна естетска вредност на градот Скoпје. Процесот на изработката на катастарот на зеленилото во Град Скопје, би се изработувал во три фази, поточно изработка на електронска база на податоци – попис на зеленилото во градот, изработка на план за развој на зелените површини, како и спроведување кампања за подигнување на јавната свест за потребата за зачувување и унапредување на урбаното зеленило. Скопје, 05.12.2011. Во просториите на Град Скопје се одржа донаторска средба со наслов "Зелен катастар за идните генерации на Скопје", а целта беше обезбедување на потребни финансиски средства за изработка на Зелен катастар на Град Скопје. Притоа на претставниците од дипломатскиот кор  и од бизнис заедницата им беше претставен проектот, неговите цели и бенефитите кои тој треба да ги донесе.

Повеќе...

ДОМ на 4-тиот Конгрес на Европската Зелена Партија

DOM_i_Kristof_Najdovski

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска и секретарот за меѓународна соработка на ДОМ, Тони Ристов, од 11 до 13 ноември присуствуваа на 4-тиот Конгрес на Европската Зелена Партија, кој се одржа во Париз, притоа остварија средба и со заменик градоначалникот на Париз, Кристоф Најдовски, кој доаѓа од редовите на француските Зелени, а на средбата беа споделени одредени искуства од функционирањето на градската власт во Париз и се разгледуваа можностите за соработка со Скопје.·

Повеќе...

НЕОПХОДЕН Е СЕРИОЗЕН ОДНОС КОН ВОДИТЕ - Да се спречи еколошка катастрофа на Брегалница

bregalnica-presusena

 

 

 

 

 

ДОМ повикува да се спречи еколошка катастрофа на Брегалница, со ·максимална мобилизација на локалните институции Хидро-системот Калиманци, Водостопанство Брегалница и општина Виница, за да се обезбеди нормален проток на вода во речното корито и да се спаси рибниот фонд, но и стопанските капацитети наоколу. Сепак, знаејќи во каква состојба се наоѓаат сите тие институции, со недоволно опрема и кадар, ДОМ цени дека за излез од кризава ќе биде неопходна помош и од Министерството за животна средина и Владата.·

Повеќе...

Конвенцијата на ОН за лицата со хендикеп пред ратификација во Собранието

DOM zname

Конвенцијата на ОН за лицата со хендикеп наскоро ќе биде ратификувана во Собранието, а се подготвува и законот за права и достоинство на лица со хендикеп.  Ова беше една од програмските определби од зелената програма на ДОМ, за која ДОМ и ВМРО ДПМНЕ се согласија пред заедничкиот настап во Коалицијата „За подобра Македонија“ пред предвремените парламаентани избори 2011.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета