Соопштенија

ДОМ бара затворање на Макстил и Југохром до еколошко прилагодување

05.07.2014

ДОМ продолжува со принципиелната поддршка на граѓанската иницијатива "Стоп на загадувањето  од Железара". Протестот на граѓаните е оправдан, бидејќи никој нема право да им го загрозува здравјето и правото на здрава животна средина.

Повеќе...

ДОМ ЈАВНО БАРА СРЕДБА СО МАКСТИЛ И ЈУГОХРОМ

02.07.2014 2

ДОМ јавно бара средба со Макстил и Југохром, откако сите официјални барања се игнорирани веќе две години. Макстил и Југохром се единствените големи загадувачи што не прифаќаат еколошки дијалог, но и единствените што го пробија рокот за прилагодување! На нив не делуваат ни изречените казни, ни апелите на граѓаните, тие продолжуваат со загадување, правејќи профит врз здравјето на сите нас!

Повеќе...

Советување на Балканските зелени партии на тема: ЕКОЛОШКА БЕЗБЕДНОСТ ЗА БАЛКАНОТ! - Спремен одговор за климатските промени!

Sovetuvanje na balkanskite zeleni Skopje 27.06 2

ДОМ ја продолжи кампањата „Еколошка безбедност за Балканот – Спремен одговор за климатските промени“, со советување на Зелените партии од Балканот. На средбата директно беа присутни претставници на „Зелени Србије“, „Зелените“ од Бугарија, а преку видео линк се обратија и претставници од Албанија и Романија.

Повеќе...

Поповска на отварањето на Eвропската недела за одржлива енергија

lile seminar mavrovo

Поповска се обрати на денешната панел дискусија со која стартуваше  Европската недела на одржлива енергија во организација на  Фондацијата Конрад Аденауер  во соработка со Еколошкото здружение Гоу Грин поддржано од Амбасадата на Франција во Р.Македонија. Покрај Поповска на дискусијата свое обраќање имаа и госпоѓа Карен Роше од Француската Амбасада и госпоѓицата Ања Чимек од Фондацијата Конрад Аденауер.

Повеќе...

ДОМ Апелира да се подадат раце заради Македонија

DOM zname

ДОМ апелира до клучните политички играчи да си подадат раце заради Македонија и нејзините граѓани. Од најголемата владејачка партија очекува лидерство и широкоградост, со која ќе им овозможи на колегите од опозицијата да размислат уште еднаш за својата одлука.

Повеќе...

Остварена средбата на Претседателот Иванов со ДОМ за климатските промени

30

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска оствари средба со претставници на политичката партија „Демократска обнова на Македонија“, предводени од нејзиниот претседател, г-ѓа Лилјана Поповска.

Повеќе...

ДОМ на средба кај Претседателот Иванов за климатските промени

DOM zname

Демократската обнова на Македонија, денеска, 02.06.2014 година, во 12.30 часот, ќе оствари средба со Претседателот на државата проф. д-р Ѓорге Иванов на која ќе се истакнат заложбите за климатските промени и нивното влијание. На средбата ќе присуствуваат претседателката на ДОМ г-ѓа Лилјана Поповска, потпретседателите проф. д-р Денко Скаловски и проф. д-р Бети Дејанова, како и секретарот на партијата Стево Темелковски, заменик министер за животна средина и просторно планирање.

За текот и заклучоците од средбата ќе следат дополнителни информации.

ДОМ ја продолжува кампањата против ГМО

DOM zname

ДОМ потсетува дека на наша иницијатива се сторнираше Правилникот за сточна храна и се премина на ревидирање на Законот за ГМО, а општина Могила донесе одлука за прогласување на ГМО слободна општина, со што стана шеста ГМО слободна општина во Република Македонија.

Повеќе...

ДОМ ја предаде хуманитарната помош за Србија и Босна и Херцеговина

DOM zname

Делегација на ДОМ предеводена од претседателката Лилјана Поповска и претседателката на Форумот на жени на ДОМ Маја Морачанин, денеска во Црвениот крст на Р. Македонија ја предаде хуманитарната помош за настраданите подрачја од поплави во Р. Србија и Р. Босна и Херцеговина.

Донацијата што ја собраа членовите и симпатизерите на ДОМ се состои од околу 2 тона вода, млеко, храна, средства за хигиена и облека.

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета