Соопштенија

ДОМ на 4-тиот Конгрес на Европската Зелена Партија

DOM_i_Kristof_Najdovski

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска и секретарот за меѓународна соработка на ДОМ, Тони Ристов, од 11 до 13 ноември присуствуваа на 4-тиот Конгрес на Европската Зелена Партија, кој се одржа во Париз, притоа остварија средба и со заменик градоначалникот на Париз, Кристоф Најдовски, кој доаѓа од редовите на француските Зелени, а на средбата беа споделени одредени искуства од функционирањето на градската власт во Париз и се разгледуваа можностите за соработка со Скопје.·

Повеќе...

НЕОПХОДЕН Е СЕРИОЗЕН ОДНОС КОН ВОДИТЕ - Да се спречи еколошка катастрофа на Брегалница

bregalnica-presusena

 

 

 

 

 

ДОМ повикува да се спречи еколошка катастрофа на Брегалница, со ·максимална мобилизација на локалните институции Хидро-системот Калиманци, Водостопанство Брегалница и општина Виница, за да се обезбеди нормален проток на вода во речното корито и да се спаси рибниот фонд, но и стопанските капацитети наоколу. Сепак, знаејќи во каква состојба се наоѓаат сите тие институции, со недоволно опрема и кадар, ДОМ цени дека за излез од кризава ќе биде неопходна помош и од Министерството за животна средина и Владата.·

Повеќе...

Конвенцијата на ОН за лицата со хендикеп пред ратификација во Собранието

DOM zname

Конвенцијата на ОН за лицата со хендикеп наскоро ќе биде ратификувана во Собранието, а се подготвува и законот за права и достоинство на лица со хендикеп.  Ова беше една од програмските определби од зелената програма на ДОМ, за која ДОМ и ВМРО ДПМНЕ се согласија пред заедничкиот настап во Коалицијата „За подобра Македонија“ пред предвремените парламаентани избори 2011.

Повеќе...

Поддршка за настапот на премиерот Груевски на 66тото Генерално Собрание на ООН

DOM zname

Премиерот Груевски  досега најјасно и најдиректно ја пренесе пораката од македонскиот народ, дека сака да биде рамноправен член во сите меѓународни организации, без да биде загрозен националниот идентитет и достоинство.

Повеќе...

Млади садници за зелена иднина на Куманово

 

Mladi_sadnici_Kumanovo

 

 

 

 

 

 

 

 

Општинската организација на ДОМ од Куманово организираше еколошка акција на која на граѓаните на Куманово им беа подарени млади садници. Целта на оваа акција беше да се подигне свесноста за еколошките потреби  на граѓаните и да им се доближат зелената зелените политики за кои се залага ДОМ. 

Повеќе...

ДОМ на изборите 2011 во коалицијата „За подобра Македонија“

Popvska_i_Gruevski

 

 

 

 

 

ДОМ се приклучи кон коалицијата, откако претходно двете партии се договорија во програмата на идната влада да бидат вградени заложбите на ДОМ, како зелена партија: унапредување на животната средина, преку современо управување со природните ресурси; имплементирање на програмите за обновливи извори на енергија и енергетска ефикасност; гаранција дека идната влада нема да се гради нуклеарна централа; силна поддршка за развој и промоција на туризмот преку буџетски средства и кредити; ратификација на Конвенцијата на ОН за лицата со хендикеп и донесување системски закон за лицата со хендикеп и силна поддршка на науката.

Повеќе...

ДОМ: Повод преминувањето на советникот во СДСМ

DOM zname

Во врска со преминувањето на советникот од ДОМ во СДСМ, ДОМ, како зелена партија, смета дека преминувањето на некој партиски член во редовите на некоја поголема партија се прави од чисто материјални побуди. ДОМ ќе продолжи одговорно и посветено да ги спроведува зелените политики.

Со почит,

Сектор за односи со јавност на ДОМ

Претседателката Поповска во посета на Грчките Зелени во Атина

Liljana Popovska

Претседателката на ДОМ Лилјана Поповска, на покана од грчката зелена партија Екологисти Зелени и европратеникот Михалис Тремопулос , денеска престојуваше во Атина. Ова е една од ретките посети на македонски политичар на Грција, но оваа посета го потврдува фактот дека зелената политика ги обединува политичарите кога станува збор за заштитата на животната средина и безбедноста  на регионот.

Повеќе...

ДОМ ја претстави својата економска програма пред членовите на УО и ССК

 
 

ssk

 

 

 

 

Економската програма на ДОМ за предвремените парламентарни избори е квалитетна и е слична и компатабилна со барањата на Сојузот на стопански комори, оцени претседателот на ССК, г-дин Златко Калеников, при што додаде: „Енергетската ефикасност е едно од најголемите барања што ние го поставуваме како ССК. Трговскиот дефицит најмногу се остварува преку енергијата, втора е нафтата, а потоа доаѓаат моторните возила. Исто така, грижата за животната средина треба да ја почувствуваат сите туристи што ќе ја посетат земјава.“

Повеќе...

Предлог Декларација за унапредување на положбата и правата на Ромите

 
 

slikasobranie

ДОМ преку претседателката и пратеничка во Собранието на Република Македонија, Лилјана Поповска, поднесе предлог декларација за унапредување на положбата и правата на Ромите. Оваа предлог декларација доаѓа како одговор на  состојбата на Ромите во поглед на нивната материјална положба и услови на живеење, но и на остварувањето на нивните права во нашата земја и во другите земји каде што живеат.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета