Соопштенија

ДОМ го поздравува дијалогот во Брисел

DOM zname

ДОМ го поздравува неформалниот почеток на дијалог помеѓу власта и опозицијата во рамките на Конференцијата во Брисел. И понатаму сме убедени дека разврската на политичката криза треба да биде институционална, преку паралелни судски и политички процеси според договорен редослед.

Повеќе...

ДОМ: Измени на Изборниот законик за 50% жени во политиката

DOM zname

Форумот на жени на ДОМ им го честита 8ми Март-Меѓународниот ден на жените, на сите жени во Република Македонија.  Во оваа прилика ја изразуваме нашата поддршка на платформата Планета 50-50 до 2030 година, поставена од Обединетите нации. Предлагаме преку измени во Изборниот законик, да се обезбеди подеднаквa застапеност на жените и мажите во политиката во Република Македонија, како основа за економска и социјална еднаквост. ДОМ овој принцип веќе го практикуваше на локалните избори 2013 година, со предложени 50% жени на листите за советници.

ДОМ: Оставка на јавниот обвинител и избор на нов со консензус

DOM zname

ДОМ смета дека политичката криза бара итни мерки за да се реши во институциите и да не се направи уште поголема штета за Македонија. За ова е неопходен дијалог меѓу власта и опозицијата и договор за редоследот на потези. 

Повеќе...

ДОМ: Сериозен третман за студентите и професорите во изработката на нов Закон за високо образование

DOM zname

ДОМ го поттикнува Министерството за образование и наука да обезбеди сериозен третман за студентите и професорите во изработката на новиот Закон за високо образование.

Повеќе...

ДОМ ја предаде хуманитарната помош за поплавените подрачјa

DSC 1035

Демократската обнова на Македонија денеска (07.02.2015) ја предаде собраната хуманитарна помош која се состои од поголемо количество на вода за пиење и хигиенски средства. Помошта беше предадена во Црвениот крст на град Скопје, во Момин поток.

Повеќе...

ДОМ го поздравува исходот од дијалогот за високото образование

DOM zname

ДОМ го поздравува исходот од дијалогот за високото образование, инициран од УКИМ и прифатен од Владата, а со учество на претставници од студентскиот и професорскиот пленум. Со ова се исполнети и нашите јавно искажани барања за повлекување на предложениот закон и изработка на нов.

Повеќе...

Акција на ДОМ за помош на подрачјата настрадани од поплавите

DOM zname

Одзивајќи се на апелот на Црвениот крст на Република Македонија, ДОМ денеска ја почнува акцијата за прибирање хуманитарна помош за поплавените подрачја во јужниот и југоисточниот дел од земјава, Могила, пелагонискиот регион, Штип, Чешиново-Облешево и Струмица. 

Повеќе...

ДОМ ги бара краткорочните мерки против загадување

DOM merki protiv zagaduvanje 01

ДОМ ги бара краткорочните мерки против загадување на воздухот предвидени од Интерсекторското координативно тело за случаи кога ќе се надмине прагот на алармирање, односно кога во 10 последователни дена ПМ10 честичките се над 100 микрограми.

Повеќе...

ДОМ Предлага повлекување на Законот за високо образование и формирање министерство за наука

DOM zname

ДОМ предлага повлекување на Законот за високо образование, формирање Министерство за високо образование и наука и подготовка на нов закон донесен по сериозни анализи и дебати низ екстензивна процедура. Ова се наши повеќегодишни заложби.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета