Соопштенија

Македонска Каменица ќе добие современ систем за селекција и одложување на отпадот

Ana Petrovska vo Makedonska Kamenica 1

Државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање Ана Петровска, денеска оствари работна средба со градоначалникот на Македонска Каменица, Соња Стаменкова на тема „Придобивки од спроведувањето на проектот за регионално управување со отпад во Источниот и Североисточниот плански регион во општина Македонска Каменица“, на кој присуствуваа и членовите на Советот на општина Македонска Каменица, директорот и претставници од ЈП Камена Река.

Повеќе...

Државната секретарка во Министерството за животна средина и просторно планирање, Ана Петровска со поддршка на граѓанската иницијатива против каменоломите на Јабланица

Ана П

Државната секретарка во Министерството за животна средина и просторно планирање, Ана Петровска се сретна со претставниците на Иницијативата за спречување на работа на каменоломите во околината на селата Лабуништа, Подгорци и Октиси. Жителите се интересираа за можните начини за раскинување на договорите за концесија за експлоатација на камен и за превенирање на отворањето на нов каменолом во пазувите на Јабланица - идниот Национален Парк и дел од мрежата на Натура 2000.

Повеќе...

Прва кривична пријава за недозволено депонирање отпад

Otpad Butel

При вондреден инспекциски надзор во општина Бутел на ул. Александар Урдаревски од страна на Инспектори за Животна средина од Инспекторат на Град Скопје констатирано е дека се врши недозволено депонирање на секаков вид отпад (градежен шут, комунален отпад и др.) за кој се врши наплата од страна на лица кои беа затекнати на локацијата. Сторителите ќе бидат гонети согласно Кривичниот законик на РСМ.

Повеќе...

Интензивно се работи на Планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион

Ana Petrovska Ohrid

Државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање Ана Петровска, на 25 јули, во Општина Охрид, ја координираше работата на изработката на Планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион. Овој План е исклучително важен заради тоа што во една од препораките на УНЕСКО се бара да се прогласи мораториум на градби во Охридскиот регион до неговото усвојување.

Повеќе...

Поповска: Инспекторатот за животна средина купува коли со пари за лабораторија?

popovska 1

„Дали е точно дека Државниот инспекторат за животна средина има набавено две коли за директорот во последнава година, со пренамена на средства за опремување акредитирана лабораторија? Патем, лабораторија му е неопходна на ова тело, за да може да врши анализа на загадувањето на животната средина, кое сега го плаќа кај приватни лаборатории, или воопшто не ни прави анализи, поради недостиг на средства во својот буџет. Инаку, самиот буџет на државниот инспекторат е речиси симболичен, со најголема ставка за плати на десетина инспектори за цела Македонија. Дали е точно дека и така скромните средства на институцијата се трошат на непотребни патувања во странство на директорот и колку такви патувања се остварени последнава година?“, прашува пратеничката Лилјана Поповска од ДОМ во пратеничко прашање до Владата, кое го упати денес, во неможност да го постави на вчерашната собраниска седница за пратенички прашања.

Повеќе...

Трибина на ДОМ во Крушево: Придобивки од развојот на еко-туризмот

67340928 2345978852138647 7557751477146484736 n

Зелената партија ДОМ одржа трибина во Крушево за придобивките од развојот на еко-туризмот. На трибината присуствуваа претставници од институциите, граѓански здруженија и угостителскиот сектор.

Повеќе...

ДОМ: Колку каменоломи може да издржи Јабланица?

    Protest Protiv Kamenolom Labunishta

     ДОМ го поддржува протестот на жителите од Лабуништа против големиот број каменоломи со кои е опкружено нивното место, а што им го прави животот крајно нездрав и неподнослив. Бараме Државниот инспекторат за животна средина ИТНО да излезе на терен и да го утврди степенот на загаденост на воздухот со ПМ10 и ПМ2,5 честички, како и загадувањето на водите и почвата. Дополнително, треба да се изготви Стратешка оценка за влијанието врз животната средина на сите тие каменоломи на падините на планинскиот масив Јабланица.

Повеќе...

Љупчо Јаневски од ДОМ: 2019-та е во знакот на активните форми на туризам

Ljupco Janevski Press Turizam 17.07.2019 1

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) при креирање и реализација на програмските активности цела декада се прилагодува на туристичките трендови и преференците на новите патувачи, како и на потребите и можностите на локалните туристички ентитети. Туристичката промоција на нашата земја веќе десет години е во главниот фокус, како во програмските активности, така и во акционите планови за работа. Преку институционалната соработка и координација со туристичките субјекти на регионално и локално ниво, АППТ придонесува за збогатување на туристичките содржини, а со тоа дава и можност дестинацијата да стане конкурентна на светскиот туристички пазар. Концептот вклучува промоција на одржлив туризам и безбедност на патувачите, а за таа цел се преземаат соодветни активности во насока на подобро развивање на индустријата.

Повеќе...

ДОМ: Само со почитување на законите може да се сочува УНЕСКО статусот на Охридскиот регион!

65896450 2345025979085680 7327315426470264832 n

По објавените информации за уште една нова дивоградба, на државно земјиште, во заштитеното градско подрачје на Охрид, ДОМ бара надлежните институции веднаш да постапат согласно законските одредби и да започнат со рушење на нелегалните градби во Охридскиот регион. Единствен начин да го сочуваме нашето единствено светско природно и културно наследство е да ги спроведеме препораките на реактивната мониторинг мисија на УНЕСКО. Врвен приоритет е препораката број 6 за воспоставување мораториум на какви било урбани и крајбрежни трансформации во рамките на заштитеното подрачје додека сите релевантни плански документи не се усвојат и да се ​​обезбеди строго спроведување на законите и прописите за да се спречи понатамошно незаконско градење.

Повеќе...

Трета акција на ДОМ за ослободување на дрвјата

Treta akcija za osloboduvanje na drvata 1

Денес, зелената партија ДОМ спроведе трета акција за ослободување на “заробените дрвја“. Во текот на овие три акции, активистите на ДОМ успеаа да ги ослободат заробените дрва кај Дрводекор на Кејот 13 ноември.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета