Соопштенија

Донаторска конференција "Зелен катастар за идните генерации на Скопје"

Zelen_Katastar_2

 

 

 

 

 

 

За ДОМ е сосема природно што го иницираше Зелениот катастар и што цврсто се залага за реализација на овој проект, затоа што со него ќе создаеме услови за поздраво живеење и ќе добиеме поквалитетна естетска вредност на градот Скoпје. Процесот на изработката на катастарот на зеленилото во Град Скопје, би се изработувал во три фази, поточно изработка на електронска база на податоци – попис на зеленилото во градот, изработка на план за развој на зелените површини, како и спроведување кампања за подигнување на јавната свест за потребата за зачувување и унапредување на урбаното зеленило. Скопје, 05.12.2011. Во просториите на Град Скопје се одржа донаторска средба со наслов "Зелен катастар за идните генерации на Скопје", а целта беше обезбедување на потребни финансиски средства за изработка на Зелен катастар на Град Скопје. Притоа на претставниците од дипломатскиот кор  и од бизнис заедницата им беше претставен проектот, неговите цели и бенефитите кои тој треба да ги донесе.

Повеќе...

ДОМ на 4-тиот Конгрес на Европската Зелена Партија

DOM_i_Kristof_Najdovski

Претседателката на ДОМ, Лилјана Поповска и секретарот за меѓународна соработка на ДОМ, Тони Ристов, од 11 до 13 ноември присуствуваа на 4-тиот Конгрес на Европската Зелена Партија, кој се одржа во Париз, притоа остварија средба и со заменик градоначалникот на Париз, Кристоф Најдовски, кој доаѓа од редовите на француските Зелени, а на средбата беа споделени одредени искуства од функционирањето на градската власт во Париз и се разгледуваа можностите за соработка со Скопје.·

Повеќе...

НЕОПХОДЕН Е СЕРИОЗЕН ОДНОС КОН ВОДИТЕ - Да се спречи еколошка катастрофа на Брегалница

bregalnica-presusena

 

 

 

 

 

ДОМ повикува да се спречи еколошка катастрофа на Брегалница, со ·максимална мобилизација на локалните институции Хидро-системот Калиманци, Водостопанство Брегалница и општина Виница, за да се обезбеди нормален проток на вода во речното корито и да се спаси рибниот фонд, но и стопанските капацитети наоколу. Сепак, знаејќи во каква состојба се наоѓаат сите тие институции, со недоволно опрема и кадар, ДОМ цени дека за излез од кризава ќе биде неопходна помош и од Министерството за животна средина и Владата.·

Повеќе...

Конвенцијата на ОН за лицата со хендикеп пред ратификација во Собранието

DOM zname

Конвенцијата на ОН за лицата со хендикеп наскоро ќе биде ратификувана во Собранието, а се подготвува и законот за права и достоинство на лица со хендикеп.  Ова беше една од програмските определби од зелената програма на ДОМ, за која ДОМ и ВМРО ДПМНЕ се согласија пред заедничкиот настап во Коалицијата „За подобра Македонија“ пред предвремените парламаентани избори 2011.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин e-mail: maja.moracanin@dom.org.mk
тел: +389 75 61 81 93

Социјални медиуми

Анкета