Соопштенија

ДОМ бара итно затворање на рудникот Казандол

Zname

ДОМ бара итно затворање на рудникот Казандол од страна на Владата, поради прекршување на договорот за концесија и прекршување на процедурата за нејзино добивање во повеќе сегменти. Ова го темелиме врз извештајот од вонредниот надзор во рудникот од страна на Државниот инспекторат за животна средина, направен неодамна на барање на граѓанското здружение од Гевгелија „Спас за нас“.

Повеќе...

Промоција на книга на Лилјана Поповска

Lile promocija

Денеска беше промовирана книгата на д-р Лилјана Поповска „Мултикултурни поврзувања во граѓанскиот сектор во Република Македонија – влијание врз јавните политики и социјалната кохезија“, во која станува збор за влијанието на граѓанскиот сектор во мултикултурните општества, како заеднички именител за обезбедување интеркултурен дијалог, за намалување на поделеноста во општеството и за зголемување на социјалната кохезија, во функција на стабилна, демократска и просперитетна држава.

„Нема состојба во државава што не може да се реши со добра човечка волја и со граѓански активизам каков што развиваат многу мултикултурни мрежи, меѓу кои и Македонското женско лоби. Но потребна е поголема поддршка за граѓанскиот сектор од страна на институциите, за да се постигнат одржливи влијанија врз јавните политики и социјалната кохезија“, рече авторката Лилјана Поповска денеска во скопскиот хотел „Холидеј ин“ на промоцијата на својата публикација.

Издавач на трудот е Македонскиот центар за меѓународна соработка - МЦМС, модератор директорот на МЦМС Александар Кржаловски, а промотори пратеничката и долгогодишна активистка во женското движење проф.д-р. Ѓулумсер Касапи и политичкиот аналитичар и долгогодишен граѓански активист Сашо Клековски.

„Тој што одбива да комуницира со другите култури засекогаш е осуден да не порасне и ќе остане во мракот на својата национална и културна празнина. Запознавањето на културите на другите е богатство на духот и богатството на човештвото“, порача Касапи, оценувајќи го трудот на Поповска како вонредно вредна трага во македонското мултикултурно општество.

„Лилјана Поповска со својот „двоен“ идентитет, со својот животен ангажман и во политичките партии и во граѓанските организации, е одличен пример за животна активност која овозможува влез на граѓанските активисти во државните институции и нивно директно влијание врз јавните политики и општествените процеси“, рече промоторот Сашо Клековски.

Публикацијата на Лилјана Поповска го истражува влијанието на мултикултурните поврзувања во граѓанскиот сектор во Република Македонија врз јавните политики и социјалната кохезија како механизам за јакнење на граѓанскиот концепт на државата. Публикацијата содржи истражување на повеќе влијателни мултикултурни граѓански мрежи од различни области, како и студија на случај на Македонското женско лоби, мрежа на организации која ги обедини жените во борба за поголеми права и повеќе жени во политиката, надминувајќи ги политичките, етничките, верските и културните разлики.

Издавањето на публикацијата е овозможено од „Цивика мобилитас“, проект на швајцарската агенција за развој и соработка СДЦ, од МЦМС и Шведскиот институт за јавна администрација.

Lile promocija sama

Зелените од Албанија во посета на ДОМ

sredba so zeleni od Albanija2

Пратеничката Маја Морачанин, советниците во Град Скопје и општината Ѓорче Петров, Христа Најданов и Бојан Петровски од ДОМ, денеска остварија средба со претседателот на Зелената партија на Албанија и советник во градот Елбасан, Индрит Абдиај и секретарот на партијата Ренато Хаџиај.

Повеќе...

ДОМ : Парламентарното мнозинство поднесе Закон за урбано зеленило

IMG 3959

Пратеничките и пратениците од парламентарното мнозинство Лилјана Поповска, Маја Морачанин, Петар Шилегов, Стефан Богоев, Диме Велковски,Благоја Бочварски и Ејуп Алими, денес поднесоа Предлог на закон за урбано зеленило до Собранието на Република Македонија. Пратениците Шилегов, Богоев и Бочварски се кандидати за градоначалници во Скопје, Карпош и Штип од коалицијата предводена од СДСМ.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин e-mail: maja.moracanin@dom.org.mk
тел: +389 75 61 81 93

Социјални медиуми

Анкета