Соопштенија

ДОМ: СТОП за златната треска во Гевгелија

руд ик на злато1

ДОМ ги повикува граѓаните на Гевгелија да ја отфрлат идејата за отворање два рудника за злато на Кожув, при изјаснувањето на референдумот на 23 април. Граѓаните не треба да дозволат да бидат измамени од сјајот на златната треска што се најавува за нивниот регион. Само тие можат да го спречат уништувањето на животната средина и здравјето на жителите од гевгелиско и поширокиот регион, што ги демне од овие проекти.

Повеќе...

ДОМ: На Уставен суд за спорниот ДУП во Аеродром

DOM zname

ДОМ бара општината Аеродром да го поништи спорниот ДУП, со кој ќе се бетонираат големи површини зеленило во една од најзагадените општини. Во спротивно, ДОМ ќе поведе иницијатива за преиспитување на уставноста на самата постапка за носење на ДУП-от, што дава можност за изрекување привремена мерка за стопирање на неговото спроведување.

Повеќе...

ДОМ: Стратегија за климатски промени, без политичка воља, не е доволна

download

ДОМ ја поздравува денеска промовираната Стратегија за климатски промени и апликацијата за зелен катастар на град Скопје, како резултат на работата на стручни лица од Градот и државата, со поддршка на УНДП. Со неа се утврдени секторите кои емитуваат стакленички гасови и предвидени редица мерки, со проекција за нивно намалување за 22-32% во следните три години. Со зелениот катастар на Скопје, пак, во текот на 2017 треба да се направи попис на јавното зеленило и она во приватните дворови.

Повеќе...

ДОМ на Конгресот на Глобалните Зелени и Европските Зелени

konecna

На светскиот Конгрес на Глобалните Зелени и Европските Зелени што се одржува од 30 март до 2 април во Ливерпул учествува делегација од ДОМ во состав: Лилјана Поповска, претседателка на ДОМ, Маја Морачанин, пратеничка и претседателка на Форумот на жени на ДОМ и Милан Николовски, член на претседателството на младинската организација на ДОМ – МОДОМ.

Повеќе...

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин e-mail: maja.moracanin@dom.org.mk
тел: +389 75 61 81 93

Социјални медиуми

Анкета