Соопштенија

ДОМ: Кој е за политички плурализам, ќе поддржи една изборна единица!

ДОМ знаме

ДОМ го повторува својот став дека е потребна промена на изборниот модел во една изборна единица без праг, со отворени листи и еднаков број жени и мажи на нив. Ги повикуваме „големите“ политички партии кои преговараат за изборниот модел да си достојат на декларираните заложби за демократизација на Република Македонија. Овој процес води директно преку плурализација на политичката сцена и создавање услови за слободно изјаснување на гласачите.

Повеќе...

Конференција: 4 сезони екотуризам во Охридскиот регион

Охрид Конференција Фотографија

Во рамките на активностите на Зелениот институт од Скопје и на ДОМ, како зелена партија коjа што, меѓу другото, сестрано се залага за заштита на животната средина, во Охрид на 10 јуни се организира конференција насловена: 4 сезони екотуризам во Охридскиот регион.
На оваа конференција ќе се дискутира за можностите во охридскиот регион постојано да има атрактивни настани и активности кои ќе ги привлечат домашните и туристите од регионот и пошироко. 
Акцентот ќе биде ставен на екотуризмот и неговиот развој, за сестраната понуда, од планинарење на Галичица и параглајдинг, историја, култура и традиција, па се до водено поврзување на речиси сите места покрај Охридското езеро. 
Очигледно е дека охридскиот регион има големи туристички потенцијали кои треба максимално да се искористуваат и да придонесат за економскиот развој, притоа водејќи грижа за животната околина.

Повеќе...

Ана Петровска од ДОМ - Нов Државен секретар во Министерството за животна средина

Фотографија А. Петровска

Ана Петровска, член на Извршниот одбор на ДОМ, е именувана за Државен секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање.

Таа е инжинер архитект со долгогодишно искуство во животната средина и просторното планирање. Била работно ангажирана во Градежниот институт “Македонија”, “Јавното претпријатие за просторни и урбанистички планови” (сегашна Агенција за планирање на просторот), “АБЦ Консалтинг”, “DHW”, “PM” и “Регионалниот центар за животна средина за централна и источна Европа” (РЕЦ). Ставена е на листата на експерти за оценка на влијание врз животната средина, за стратегиска оцена на животната средина и управител со отпад, како и листата на експерти за оценка на влијание врз животната средина на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР).

Повеќе...

ДОМ: Преиспитување и промена на трасата на гасоводот на Водно

Фотографија Водно

Пратеничките од ДОМ, Маја Морачанин и Лилјана Поповска, се сретнаа со  претставници од граѓански здруженија од иницијативата против изградба на гасовод по с'ртот на парк-шумата Водно.

Сите аргументи на екологистите и стручните лица укажуваат на потребата за преиспитување и промена на трасата на гасоводот, тргнувајќи од значењето на Водно како прочистувач на воздухот и извор на кислород за граѓаните на Скопје и околните места.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин 

Социјални медиуми

Анкета