Соопштенија

Мирослав Богдановски од ДОМ е новиот раководител на секторот Инспекторат на Град Скопје

Итни реформи на градскиот Инспекторат за поголема ефикасност, негова транспарентност и достапност до граѓаните за тој да биде вистинска алатка преку која граѓаните ќе можат да ги остварат своите права - се само дел од суштинските предизвици што пред себе си ги поставува новиот раководител на Секторот Инспекторат на Град Скопје, Мирослав Богдановски. На оваа позиција Богдановски доаѓа од Агенцијата за просторно планирање, каде што работел 10 години, а една година бил и директор на Државниот инспекторат за животна средина. Богдановски е магистер по економски науки и долгогодишен активист за заштита на животната средина, активно вклучен во неколку здруженија и иницијативи со искрена желба и амбиција да придонесува за одржлив развој и почиста и поздрава околина.

miroslav bogdanovski 1

Повеќе...

Конференција на ДОМ во Штип: Општини без отпад

Штип Општини без отпад 07.07.2018

Зелената партија ДОМ, во соработка со Зелениот Институт и Биро де Хелинг од Холандија, денес во Штип организираше конференција насловена „Општини без отпад“. На конференцијата учествуваа претставници од локалната самоуправа, Министерството за животна средина и просторно планирање, граѓански организации, советници од ДОМ и еколошки активисти.

Конференцијата ја отворија градоначалникот на Штип, Благој Бочварски и Претседателката на ДОМ – пратеничката Лилјана Поповска. Градоначалникот информираше за напредокот на решавањето на проблемите со цврстиот отпад во Источниот плански регион и ја повтори посветеноста на општина Штип во овој процес. Лилјана Поповска потенцираше дека е неопходно искористување на отпадот како ресурс и креирање на нови зелени работни места.

Повеќе...

ДОМ: Сега се на ред фотонапонски централи за цели населби!

фотографија

Со првата мини фотонапонска централа на приватен објект во Скопје, практично започна имплементацијата на новиот закон за енергетика со кој граѓаните ќе можат да инсталираат панели на своите покриви и вишокот на електрична енергија да го продаваат на слободен пазар.

Повеќе...

Морачанин од ДОМ: Да, за декриминализација на канабисот!

Фотографија

“Јас, како докторка не поддржувам употреба на психотропни супстанци за рекреативна употреба, но сметам дека секој полнолетен граѓанин има право на слободен избор дали ќе користи канабис”-рече пратеничката Морачанин на панел дискусијата на тема “Декриминализација на канабисот, сега”.

Таа говореше за нехармонизираноста и разликите во законската регулатива за употреба на канабис за рекреативни цели во државите на ЕУ, каде се забележува тренд на декриминализација и депенализација. Уругвај, осум држави во САД и Канада, веќе ја легализираа употребата на канабис за рекреативни цели. Легализацијата придонесува за сузбивање на “црниот пазар” и организираниот криминал, зголемување на приходите во државниот буџет од данокот од продажбата на канабис и отворање нови работни места.

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsr

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

 ул. Никола Вапцаров 18/1 1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Лилјана Поповска  e-mail: liljana4@t-home.mk
тел: 02/5112-900 02/3224-150

Портпаролка: Маја Морачанин 

Социјални медиуми

Анкета