Соопштенија

ДОМ: Позитивна кампања за зелена иднина

Зелената партија ДОМ на овие парламентарни избори е дел од коалицијата „Можеме“ . Покрај учеството во заедничката коалициска кампања, ДОМ продолжува со својот пристап да води и самостојна позитивна кампања на социјалните медиуми со слоганот „Иднината е зелена!“.

viralno video slika

Повеќе...

ДОМ: Да продолжи отстранувањето на дивоградбите покрај Охридското Езеро

Зелената партија ДОМ ја поздравува решителната акција на Општина Охрид за отстранување на бесправните објекти на плажите за кои се истечени концесиите. Секојдневно сме сведоци на  ослободување на крајбрежјето од бетонски и челични градби што го нарушуваа пределот и правеа штета на природните вредности и биолошката разновидност.DOM_ZNAME.jpg

Повеќе...

Протокол за заштита од коронавирусот за време на предизборната кампања и изборниот ден

Во изминатите неколку месеци светот се соочува со до сега во мирнодопски услови невидени закани по здравјето и благосостојбата на луѓето предизвикани од коронавирусот. Здравствените експерти укажуваат дека корона пандемијата ќе продолжи да претставува сериозна опасност и во следниот период, се додека не се пронајде вакцина против вирусот. Оттука, неминовно е прифаќањето на новата реалност и фактот дека ќе мораме да се научиме да живееме заедно со вирусот, штитејќи го своето и здравјето на другите луѓе преку почитување на мерките за заштита: одржување дистанца од 2 метра, носење заштитна маска на лицето и често миење на рацете.

За Зелената партија ДОМ здравјето на граѓаните е највисок приоритет. Затоа инсистираме на строго почитување на заштитните мерки. Од тие причини ДОМ уште во март ги затвори сите општински канцеларии, а активностите од доменот на Централната канцеларија се изведуваа од дома. Сите партиски состаноци, конференции и обуки се одвиваа онлајн.

Во контекст на претстојните парламентарни избори закажани на 15 јули, инсистираме на целосно почитување на препораките и мерките од Министерството за здравство и СЗО и следниот

                                                  Протокол за заштита од коронавирусот

 

 1. Останува во функција единствено Централната канцеларија на ДОМ во Скопје, а општински канцеларии или штабови нема да се отвораат.
 2. Да продолжи воспоставената пракса за одржување онлајн состаноци.
 3. Во случај на неопходни средби во канцеларијата, да не присуствуваат повеќе од 10 луѓе.
 4. Во секоја просторија на канцеларијата постојано да има заштитни маски и средства за дезинфекција на рацете.
 5. Секое лице присутно во канцеларијата задолжително да носи заштитна маска.
 6. При евентуални состаноци, растојанието меѓу присутните да биде најмалку 2 метра, со задолжително носење маска на лицето.
 7. Да се врши дезинфекција на работните површини пред и по секој состанок.
 8. Постојано да се проветрува просторијата.
 9. Да не се користат клима уредите.
 10. За време на средбите со граѓани на отворено, да се држи дистанца и задолжително да се носи маска на лицето.
 11. При средбите, активистите од ДОМ задолжително да носат со себе повеќе маски, во случај ако соговорникот нема маска, да му биде веднаш обезбедена.
 12. Активистите од ДОМ да присуствуваат на средби во затворени простори само доколку има услови за одржување дистанца, со задолжителна маска на лицето и да нема присутни повеќе од 30 лица.
 13. Активистите на ДОМ да присуствуваат на средби на отворено само доколку има услови за одржување дистанца, со задолжителна маска на лицето и да нема присутни повеќе од 50 лица.
 14. Доколку се поканети на средба на која се присутни повеќе од 30, односно 50 лица, активистите од ДОМ да реагираат кај организаторот и да ја напуштат средбата.
 15. При патување да нема повеќе од 2 лица во еден автомобил и да носат заштитна маска на лицето.
 16. На денот на изборите строго да се почитуваат препораките од здравствените власти и ДИК.

ДОМ: Дали е поднесена жалба за Иловица?

Зелената партија ДОМ го прашува Министерството за економија дали е поднесена жалба на пресудата на Управниот суд за рудникот Иловица. Има повеќе од доволно аргументи за оспорување на пресудата, за потоа да се потврди одлуката на Владата за одземање на концесијата.

дом-1368763.jpg

Повеќе...

ДОМ: Итна жалба на пресудата за Иловица!

Зелената партија ДОМ ги повикува Министерството за економија и Државниот правобранител, во рок од 15 дена по завршувањето на вонредната состојба, да поднесат аргументирана жалба на пресудата на Управниот суд за рудникот Иловица. Има повеќе од доволно аргументи за оспорување на пресудата, за потоа да се потврди одлуката на Владата за одземање на концесијата.

DOM ZNAME

Повеќе...

ДОМ на Совет на Европските зелени: Транзиција од јаглен кон сончева енергија во енергетиката

Од 10 до 13 јуни се одржува 31 Совет на Европските зелени. Глобалната корона пандемија, оневозможи ДОМ да биде домаќин на Европските зелени, во Скопје и затоа за прв пат, Советот се одржува онлајн. Денес на сесијата на Балканската зелена мрежа се одржа панел дискусија на тема: “Климатска акција во балканските земји”.

 European Greens DOM ZNAME

Повеќе...

ДОМ: Обвинителството да ја преиспита одлуката за градоначалникот на Сарај

Зелената партија ДОМ е длабоко разочарана од одлуката на Јавното обвинителство да не ја прифати иницијативата на Антикорупциската комисија за испитување на законитоста на работата на градоначалникот на општина Сарај, Блерим Беџети. Даваме целосна поддршка на ставот на Антикорупциската комисија за преиспитување на одлуката на Обвинителството и контрола од повисоките инстанци.

DOM ZNAME

Повеќе...

ДОМ: Со Уредба на Владата ќе се отстрануваат дивоградбите на плажите во Охридскиот регион

Зелената партија ДОМ го поздравува донесувањето на Уредбата со законска сила за примена на Законот за градежно земјиште за време на вонредна состојба. Со примената на оваа Уредба, ќе се овозможи отстранување на дивоградбите и враќање во првобитна состојба на 25 плажи долж Охридското Езеро.

DOM ZNAME

Повеќе...

ДОМ: 5 јуни – Меѓународен ден на животната средина

Оваа година, меѓународниот ден на животната средина – 5 јуни, се одбележува со слоганот – „Време е за природата“ и не повикува сите нас жители на планетата Земја да покажеме поголема грижа за екологијата и за заштитата на животинскиот и растителниот свет.

102332595 3121682577879160 9088628682167156736 n

Повеќе...

ДОМ: Дали со новиот ДУП во Карпош се почитува Законот за урбано зеленило?

Донесувањето на ДУП-от за Градска четврт З 04, Блок 02, за кој е во тек јавната анкета, треба да се преиспита, бидејќи не е јасно дали го почитува членот 20 од Законот за урбано зеленило што бара примена на минимум 20% зеленило на градежна парцела.

DOM ZNAME

Повеќе...

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета