Зелената партија ДОМ бара Државниот управен инспекторат и Државниот инспекторат за локална самоуправа да извршат инспециски надзор над почитувањето на процедурата за закажување продолжение на седница на Советот на општина Центар, одржана на 04.05.2020 година.

DOM ZNAME

Советничката од ДОМ, проф. Д-р Бети Дејанова, не била информирана за промената на начинот на одржување на вчерашната седница на Советот, со што и било оневозможено да присуствува на седницата. Имено, поради технички проблеми при одржувањето на онлајн седницата на 30.04.2020, седницата била прекината, со цел да се обезбедат технички услови за нејзино продолжување на 04.05.2020. За измената, седницата наместо онлајн, да се одржи на отворено, во дворот на општина Центар, советничката Дејанова не била известена и покрај нејзините обиди да добие информации од општинските служби за времето и начинот на одржување на седницата.

За упад во процедурата на закажување продолжение на седница, јавноста ја информираше и претседателката на Советот, Јана Белчева, која вчера си поднесе оставка од оваа функција. Во изминативе две и пол години Белчева посветено, одговорно и согласно демократските принципи ја извршуваше функцијата претседателка на Советот. Нејзините заложби за активна вклученост и влијание на граѓаните при носењето на одлуките, придонесоа општина Центар да биде препознаена како позитивен пример за функционирање на локалната самоуправа.

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета