DOM_ZNAME.jpg

 

Пратеничките од зелената партија ДОМ поднесоа измена на Законот за управување со отпад, со што се забранува увоз на отпад како извор на енергија. Со ова ќе се отстрани загадувањето на воздухот кое потекнува од горење на увезениот отпад што се употребува во индустриски капацитети како енергенс во производниот процес. Ова е барање и на граѓанските еко-активисти, кои укажуваат на зголемено загадување во непосредната близина на вакви индустриски постројки.

Иако постојниот закон е генерално во согласност со Базелската конвенција за отпад, праксата покажа дека имаме недостиг од ефикасен систем на контрола и управување со отпад. Со овие проблеми мора сериозно да се зафатат Управата за животна средина, која ги издава А-интегрираните дозволи, како и Државниот инспекторат за животна средина, кој ги контролира индустриските постројки. Треба да се направи ревизија и на А-интегрираните дозволи и на начинот како се врши контролата во индустријата, за да се отстранат пропустите во системот, независно дали се од нестручност, или од коруптивни побуди.

 

Одбери јазик

mkendefrsqtrsrnl

Пребарување

Контакт

ДЕМОКРАТСКА ОБНОВА НА МАКЕДОНИЈА - ДОМ 

ул. Даме Груев бр.5, зграда 1, влез 2, кат Мезанин
1000 Скопје, Република Македонија

Телефон 02/5112-900

Фах.        02/5112-900

e-mail: dommakedonija@yahoo.com

Претседателка: Маја Морачанин  
e-mail: m.morachanin@yahoo.com
тел: 02/5112-900 02/3224-150 

Социјални медиуми

Анкета